Строителната компания Артекс, която нашумя покрай проекта Златен век и

Строителната компания Артекс, която нашумя покрай проекта Златен век и ...

СГС отхвърли иска на Артекс срещу организаторите на протеста против Златен век.

Строителната компания "Артекс", която нашумя покрай проекта "Златен век" и скандала "Апартаментгейт", довел до политическото разжалване на Цветан Цветанов, засега не успя да осъди двама от инициаторите на протестите заради проекта за небостъргач в столичния квартал "Лозенец" - Никола Вапцаров и Мариан Башур. Причината - Софийският градски съд (СГС) отхвърли исковете на строителната компания срещу двамата.
Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд (САС) в едноседмичен срок.
Припомняме, че на 5 юни стана ясно, че "Артекс" е завела два иска срещу Вапцаров и Башур - за 200 000 лева. Причината - за разпространяване на "неверни, клеветнически и обидни твърдения за компанията, използвайки всички възможни средства като социални мрежи, телевизионни, печатни и онлайн медии". Само че според СГС обезщетение за такова нещо могат да търсят само физически лица - когато се говори за неимуществени вреди, каквито търсят от "Артекс".
На 15 април тази година ДНСК спря строежа на "Златен век", макар и не заради основния мотив, изтъкван точно от водените от Вапцаров и Башур граждани, обединени в Инициативен комитет "Лозенец" - че строителното разрешително е изтекло. Спирането стана след среща при Бойко Борисов.

Източник: actualno.com