Строителите на постоянната експозиция на Градската художествена галерия успяха ударно

...
Строителите на постоянната експозиция на Градската художествена галерия успяха ударно
Коментари Харесай

Нови керемиди опазиха галерията от потоп

Строителите на непрекъснатата експозиция на Градската художествена изложба съумяха стремително да наредят новите керемиди на покрива <210>. Това стана тъкмо сред двата огромни пороя, блъснали града. Така архитектурният шедьовър на арх. Йосиф Шнитер остана изцяло изсъхнал. При огромния дъжд от неделя керемидите още не били подредени, само че на покрива била поставена хидроизолация. Именно тя избавила 120-годишната постройка от пагубно наводнение.

„ Реконструкцията за 1,56 милиона лв. към момента е напълно първоначално си ”, сподели шефът на Градската художествена изложба Красимир Линков. В постройката, която е считана за най-красивата на арх. Шнитер, би трябвало да бъде построена нова стълба, която да води от входа към горните етажи. При ремонта сред етажите се демонстрираха истинските греди от гредореда. Те не са мръднали с годините. Работниците от консорциум „ Обединение реституция на изложба Пловдив " бяха впечатлени от дебелината им - 30 сантиметра.

Свалени са старите тъмнокафяви окачени тавани. В момента на втория и третия етаж подът е затрупан с 40-годишен мокет. Той ще бъде отстранен и на негово място ще има паркет. Таванският етаж ще бъде с изолираност, като старите дървени греди няма да бъдат покривани, с цел да се виждат. Там ще бъде завършена спомагателна изложбена повърхност за модерно изкуство. По план част от остарялата дограма няма да бъде подменяна, а единствено почистена.

Нов асансьор пък ще качва до другите равнища на галерията трудноподвижните посетители.

Все още не се работи по оформлението на двора на галерията. Идеята е той да се отвори към околното пространство. В едната част ще има амфитеатрална детска площадка, където хлапетата ще вземат участие в игри, свързани с изобразителното изкуство. Мястото ще се употребява и за лекции. Другата е планувана за статуи на модерни създатели.

Снимки: Росен Саръмов
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР