Строителите на магистрала „Хемус“ и на скоростния път Видин –

...
Строителите на магистрала „Хемус“ и на скоростния път Видин –
Коментари Харесай

Строителите на Хемус и на пътя Видин - Ботевград чакат 120 млн. лв. от държавата

Строителите на автомагистрала „ Хемус “ и на скоростния път Видин – Ботевград чакат от страната разплащането на 120 млн. лв. за осъществено строителство. Това ще стане откакто се одобри актуализацията на бюджета. Това стана ясно от обясненията на вицепремиера и министър на районното развиване Гроздан Караджов по време на парламентарния надзор.

Той посочи, че до месец ще бъде развързан въпросът с инхаус възлагането по двата обекта. Решението на казуса ще бъде импортирано за разглеждане в Народното събрание, като това ще стане с открита и ясна процедура, сподели Гроздан Карджов.

От през днешния ден компаниите, които строят автомагистрала „ Хемус “ и скоростния път Видин - Ботевград, възвръщат ускорения ритъм на работа. Закъснение по двата стратегически инфраструктурни обекта няма да има, даде обещание вицепремиерът.

Скоростният п ът Видин - Ботевград е с дължина към 190 км. Към момента с открита строителна площадка са близо 88 кмот него. Това са секторите: Видин - пътен възел „ Макреш “ (с дължина 30 км); п.в. „ Макреш “ – п.в. „ Бела “ ( 14 км), п.в. „ Бела “ – п.в. „ Ружинци “ (11 км) и Мездра – Ботевград (лот 1 и лот 2 с обща дължина близо 33 км).

Единствено строителите на двата сектора сред Ботевград и Мездра, както и на този от Видин – до Димово, са определени с публични поръчки, като те ще си получат парите след завършването на обекта. Възлагането по останалите сектори е по схемата „ Автомагистрали “ с инхаус контракти.

Отсечката сред пътните възли „ Макреш “ и „ Бела “ , която се извършва по инхаус възлагане, ще бъде приключена съвсем на 100% до края на тази година. Участъкът ще бъде подготвен една година преди периода по контракт, сподели районният министър.

Той посочи, че темпът на работа зависи и от разкрита археологическа находка по трасето. Очаква се позволение от Министерство на културата трасето да мине частично в хълма, където се намира находката. Решението за запазването ѝ се чака след завършването на настоящите археологически изследвания, които би трябвало да приключат през август.

По първия сектор на скоростния път от Видин до п. в. „ Макреш “ край Димово , сега работата е спряна, тъй като в първите 6 км ще се препроектира нивелетата на пътя, като тя ще се намали. По този метод ще се удовлетвори настояването на община Видин.

Предстои и издаването на позволения за градеж за прилежащи инженерни мрежи (електро- и водна инфраструктура), които също попречват осъществяването на терен. Отсечката е предоставена за осъществяване по Закона за публичните поръчки и по контракт е без задатък. Първото заплащане се дължи, откакто всичко е издигнато. Обектът бе извоюван от обединяване „ Северозапад лот 1 “ ДЗЗД, в което влизат компаниите " Нивел строй ", " ПСТ Груп ", " Пътинженеринг - М ", " ПСТ Видин " и " ПСТ София " с цена от 12.5 млн. лева./км. Заради повишението на цените на строителните материали, компанията изпитва усложнения.

Независимо от зародилите условия през 2024 година целият сектор ще бъде подготвен, като към този момент се преглеждат вероятни разновидности за навреме поетапно довеждане докрай и стартиране на по-къси сектори в границите на 30-те км, посочи Гроздан Караджов.

Регионалният министър заяви още, че в Народното събрание са импортирани промени в Закона за публичните поръчки . С тях се дава опция на Министерски съвет посредством свое разпореждане да направи промени в Правилника за използване на Закон за обществените поръчки.

С тази смяна ще бъде призната Методика за индексация на договорите в строителството, която е разисквана с Камарата на строителите и със сдружението на общините.

Тя планува съответен ритъм на индексиране за всеки от 6-те обособени типове строителство. То ще бъде приложено със задна дата, за се компенсира инфлацията.

Продължават диалозите за размера на тавана, който може да се индексира.

Предложението на районното ведомство е таванът да е 15%, а на НСОРБ и КСБ - 30%.

Предстоят диалози сред първо и второ четене на закона. Очаква се изменението в Закон за обществените поръчки да влезе в действие в незабавен порядък. Веднага по-късно ще бъде признато и държавното разпореждане.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР