Строителите масово вдигат цените на жилищата, договорени на зелено. Като

...
Строителите масово вдигат цените на жилищата, договорени на зелено. Като
Коментари Харесай

Развалят сделки и връщат пари заради поскъпването на имотите

Строителите всеобщо подвигат цените на жилищата, контрактувани " на зелено ". Като опрощение за желаните индексации на към този момент подписани контракти за покупко-продажба е инфлацията при строителните материали. За наклонността признават и огромните имотни организации в страната. Така парцел, закупен преди години " на зелено ", може да доближи сегашните цени, т.е. да се оскъпи в пъти.

" Има лека полуда на пазара сега. Днес отивате и купувате апартамент, само че не знаете дали строителят няма да вдигне цената на следващия ден ", разяснява Люба Атанасова, изпълнителен шеф на " Имотека ". Тя оповестява пред economic.bg, че има строители, които даже отхвърлят покупко-продажби и заплащат компенсации. От имотната организация следят всеобщо връщане на депозити към клиенти за капарирани парцели. Ако купувачът не е склонен с препоръчаната индексация, строителят връща парите, плюс 10% обезщетение. Процентът индексация е друг. В София това се следи най-масово поради новото строителство. В другите градове тази наклонност е по-слаба, показва Атанасова.

Според нея, в случай че цените на строителните материали продължат да порастват и в случай че наклонността за повишаване на ток и газ се резервира, то през идващите няколко месеца цените на парцелите може да се повишат с до 10%. Поскъпването може даже да е и по-голямо, в случай че тревожната наклонност се задържи. Строителите предвидиха растеж от 27 на 100 през актуалната година. Атанасова не изключва сходно нарастване.

Освен индексацията на цени, налице е и задържане на планове. Големите вложители са внимателни и не пускат целия си план за продажба. Пускат за продажба поетапно - една част " на зелено ", а друга след приключен план, показва Гергана Бахчеванова, шеф на " Адрес недвижими парцели ". Миналата седмица Национален статистически институт оповести, че през последното тримесечие на 2021 година рекорден брой здания са въведени в употреба и даже надвишава върхове от 2009 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР