Строителите, които искат да строят жилищни и вилни сгради над

...
Строителите, които искат да строят жилищни и вилни сгради над
Коментари Харесай

Правят регистър за всички, които строят над 100 кв. метра


Строителите, които желаят да строят жилищни и вилни здания над 100 кв. м, ще би трябвало да бъдат вписани в Централния професионален указател, който се поддържа от Камарата на строителите в България. Това плануват промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), признати на второ четене от парламентарната комисия по районно развиване.

Сега минималният предел е 1000 квадратни метра, само че камарата от много време упорства за намаляването му с претекста, че това ще изсветли бранша.

Първоначалните текстове за промени бяха прагът да се смъкна до 300 кв. м, само че “Обединени патриоти” предложиха да бъде до 100 кв. м. По предложение на депутата от ГЕРБ Младен Шишков беше признато с изключение на строителство измежду дейностите да бъде вписан и реорганизация за ниски здания, което на процедура ще разшири още повече обсега на компаниите, за които ще се изисква професионална регистрация.

Камарата на строителите в България настояваше по принцип всички компании в сектора да бъдат вписани в регистъра, с цел да могат да работят. Освен изсветляване на бранша това ще е и предварителна защита за некачествено строителство, акцентираха от камарата. Според техните калкулации измененията ще накарат към 3000 компании да се записват.

В измененията на Закон за устройство на територията има и текстове, които засягат разпоредбите за преместваемите обекти, само че депутатите взеха решение да ги оставят за идната седмица. Мотивът е, че би трябвало на съвещанието да участват по едно и също време специалисти от районното министерство и от Министерството на туризма./www.dnes.bg/
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР