Строгото възпитание се отразява в ДНК . Белгийски учени установиха,

...
Строгото възпитание се отразява в ДНК . Белгийски учени установиха,
Коментари Харесай

Строгото възпитание се отразява в ДНК

Строгото образование се отразява в ДНК. Белгийски учени откриха, че за децата на прекомерно строги родители е особено нараснало метилиране на ДНК. Този индикатор корелира с нараснал риск от развиване на меланхолия и даже податливост към суицид.

Въпреки препоръките на лекари и психолози, доста родители към момента остават последователи на най-строгия метод към възпитанието, в това число психически напън и физическо наказване. Това не остава неусетно даже за генома на децата, променяйки епигенетичните „ настройки “ на ДНК, които въздействат на интензивността на гените и могат да бъдат предадени на идващите генерации.

Такива са изводите на учени от университета в Льовен, показани на 35-ия годишен конгрес на Европейския лицей по невропсихофармакология във Виена. Евелин ван Аш и нейните сътрудници са изследвали деца на възраст сред 12 и 16 години. Те били разграничени на две групи, във всяка от които момчетата и девойките били почти поравно. Двадесет и един от младежите попаднали в групата с меко образование, чиито родители давали на децата си забележителна персонална независимост, изразявали поддръжка и други сходни. Други 23 младежи оценили възпитанието си като прекомерно строго, с чести санкции и психически операции.

Истината за спиритичната дъска Уиджа

След това учените взели проби от тяхната ДНК и анализирали нейното метилиране допълнително от 450 000 сектора. Такава химическа трансформация не визира самата нуклеотидна поредност и структурата на гените, само че е ключ към епигенетичната регулация на тяхната интензивност. Метилирането се среща при всички хора, само че остатъкът от метилирани сектори постоянно се свързва с развиването на меланхолия и даже нараснала податливост към суицид. Именно такива резултати разкрили създателите на проучването.

„ Тези, които съобщаваха за по-строго образование, демонстрираха податливост към меланхолия и ние считаме, че тя е „ заложена “ в тяхната ДНК точно посредством метилиране – споделя Ван Аш. – Изглежда, в този момент можем да затворим веригата, водеща след това до развиването на меланхолия. “ Ученият също по този начин отбелязва, че усиленото метилиране може да е резултат от всеки мощен стрес, изключително в ранна възраст. Именно по тази причина контузиите от детството може да повлияят на психическото положение до края на живота.

Стрелба пред учебно заведение в Торонто

 

Строгото образование се отразява в ДНК

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР