Строгите карантинни мерки и продължилите със седмици ограничения в обществения

...
Строгите карантинни мерки и продължилите със седмици ограничения в обществения
Коментари Харесай

Изгуби ли Сърбия контрол върху COVID-19?

Строгите карантинни ограничения и траялите със седмици ограничавания в публичния живот доведоха до стабилизация след появяването на болестта – изглеждаше, че пандемията от ковид е овладяна. Междувременно обаче не Сърбия управлява пандемията, а противоположното – пандемията управлява Сърбия. И това е обвързвано не на последно място със сръбските парламентарни избори на 21 юни, написа Михаел Мартенс във " Frankfurter Allgemeine Zeitung " (FAZ).
Прибързано връщане към нормалността
По време на предизборната акция публичният живот в Сърбия бе „ отключен “ по този начин, както съвсем на никое място другаде на континента. Същевременно управляващите още веднъж позволиха огромните спортни събития да се организират пред аудитория. Така да вземем за пример при започване на юни 25 хиляди души посетиха полуфинала за купата на страната сред тимовете на „ Цървена звезда “ и „ Партизан “- Белград. Няколко дни по-късно пък 10 000 почитатели се събраха да празнуват шампионската купа на „ Цървена звезда “, след което петима играчи дадоха позитивни проби за ковид. Не е известно какъв брой почитатели са се заразили на мача или по време на последвалото празненство. С позитивна проба се оказа и Новак Джокович, който провежда тенис-турнир в Белград – още веднъж пред цялостни трибуни.
Политиците не останаха по-назад. На предизборна среща в Нови Пазар, най-големия град в югозападна Сърбия, дългогодишният министър Расим Ляич скочи като рокпевец от сцената измежду публиката и бе повлечен на ръце от последователите си. А триумфалната победа на ръководещата Сръбска прогресивна партия бе отпразнувана в централата ѝ обичайно – с танци, обятия и целувки.
Белград е укривал съзнателно данни?
Междувременно с позитивни проби за ковид са председателката на Народното събрание, министърът на защитата и пълномощникът за Косово. Общият брой на инфектираните е 16 131, на умрелите – 311. Според Балканската осведомителна проверяваща мрежа БИРН, записаният в последно време растеж се дължи на това, че управляващите са укривали действителния брой на инфектираните. Правителството отхвърля обвиняването.
Случващото се в последните дни обаче изрично приказва за това, че ситуацията въобще не е овладяно. Освен в тежко засегнатия Нови Пазар, където болничното заведение е претрупана, изключително състояние е оповестено и в редица други градове, като Враня и Крагуевац. По стопански аргументи обаче държавното управление по всякакъв начин се стреми да избегне наново налагане на цялостно ограничаване на публичния живот. „ Ако въведем такива рестриктивни ограничения както през март и април, освен ще имаме стопански проблем, а въобще няма да имаме стопанска система “, сподели министър-председателката Ана Бърнабич.
Претоварена здравна система
Очевидно Сърбия няма задоволително потенциал да се оправи с ситуацията. Близките медии до ръководещите тръбят, че ситуацията е под надзор. Но както се вижда от фрагментите в обществените мрежи – лечебните заведения са претъпкани, а хората чакат за помощ по коридорите.
Пред сп. " Der Spiegel " епидемиологът Зоран Радованович споделя, че Белград прекомерно рано е разхлабил рестриктивните мерки – с цел да могат да се проведат изборите през юни. Той упорства публичният живот още веднъж да бъде сгънат и да не се организират фестивали и други сходни прояви. Но персонално той не има вяра, че управляващите ще подхващат такива ограничения. Радованович прибавя, че сръбската стопанска система няма да издържи повторна обсада.
* Инфо: Дойче Веле, БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР