Строги ограничения на абортите са предложени в 16 американски щата,

...
Строги ограничения на абортите са предложени в 16 американски щата,
Коментари Харесай

Защо консерватори в САЩ искат въпросът за аборта да стигне до Върховния съд

Строги ограничавания на абортите са препоръчани в 16 американски щата, като пет от тях към този момент ги одобриха. Ходът провокира предстояща бурна реакция от правозащитни организации и въпросът евентуално ще стигне до Върховния съд. Това е точно задачата на консерваторите, които имат болшинство в институцията, и се надяват, че това може да докара до анулацията на основно правосъдно решение, което подсигурява правото на аборт на федерално равнище.

Какво става

Четири щата към този момент одобриха тази година закони, които не разрешават преустановяване на бременността при съществуването на сърдечен темп, напомня организация " Ройтерс ".

Той може да бъде открит още от 6-тата гестационна седмица или към две седмици след забавяне на менструацията. (Като се има поради, че самото зачеване се случва във втората гестационна седмица, а установяването на бременността посредством забавяне на цикъла – най-рано в четвъртата.) Нередовен цикъл, заболявания, неточни домашни проби обаче могат да попречат на толкоз ранното определяне сигурно. Така тези закони дават на дамите извънредно къс времеви прозорец, в който да схванат, че са бременни, да обмислят аборт, да вземат решение и да го изпълнят, затруднявайки реализирането на това им право.

Щатът Алабама стигна още по-далеч, като забрани абортите даже след обезчестяване, блудничество или при вродени недостатъци на плода. Изключения са планувани единствено в случай че животът на майката е в заплаха или я грози тежко увреждане.

Казусите пред Върховния съд

Решението по делото " Роу против Уейд " от 1973 година твърди, че една от клаузите на 14-тата корекция на Конституцията подсигурява фундаментално право на цялост, а то пази правото на дамата да помята в първите 12 гестационни седмици.

Съдът удостовери това решение през 1992 година, когато постанови, че рестриктивните мерки на абортите преди плодът да може да живее отвън майчиното тяло не могат да постановат " ненужна тежест " върху дамата – т.е., да я задължават да осведоми брачна половинка или колегата си; да изчаква прочут интервал преди реализирането на процедурата и така нататък Става въпрос за отговорности, което дейно могат да попречат или да забавят аборта. Подобно потвърждаване имаше и през 2016 година

Но през 2017 година съдията Антони Кенеди, който е взел участие във взимането на решенията през 1992 година и 2016 година, се пенсионира. На негово място бе назначен Брет Кавано, което даде на консерваторите в съда болшинство от 5 против 4-ма либерали.Преди да стигне до там, законът в Алабама би трябвало да мине през възражения през федерален областен съд, след това през федерален апелативен. Това ще отнеме повече от година.

Може ли да се анулира решението по " Роу против Уейд "

Да – в случай че съдът реши, че прецедентното право, съгласно което институцията би трябвало да се придържа към преди взети решения, в тази ситуация не важи. Тази правна теория пази престижа на съда и заобикаля политизирането на решенията. Но в случай че болшинството съдии намират предходното решение за неправилно, те могат да го анулират.

Пред съда в този момент

Върховният съд и в този момент преглежда каузи, които могат да доведат до анулацията или отслабването на " Роу против Уейд ". Единият случай визира ограничавания в Индиана, съгласно които останките от плода би трябвало да бъдат кремирани или погребани; абортът е неразрешен по съображения за увреждания, пола или расата на фетуса; дамата е длъжна да мине през обзор с ултразвук 18 часа преди провеждането на аборта.

Другото дело е още веднъж за Алабама, този път за закон, който не разрешава абортите след 15-тата седмица и характерна процедура, за която се счита, че е по-ефективна в тях и понижава риска от инфекции. (Абортите в Съединени американски щати са позволени до късните седмици на бременността, в това число и през втория триместър. Според данни на Planned Parenthood, аборти без медицински показания в този интервал се правят в най-малък % и в действителност броят им е намалял след решението по делото " Роу против Уейд ", което е подсигурило по-добър достъп до процедурата.)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР