Строежът на терминала за втечнен газ в Александруполис официално беше

...
Строежът на терминала за втечнен газ в Александруполис официално беше
Коментари Харесай

Икономическа свобода и независимост. Започна строежът на терминала за втечнен газ в Гърция 

Строежът на терминала за полутечен газ в Александруполис публично беше открит в наличието на водачите на Гърция, България, Сърбия и Северна Македония. Именно това са главните страни, които ще получат достъп до спомагателни количества газ, когато терминалът стартира да действа.

Това е плаващо оборудване за предпазване и регазификация, което ще бъде обвързвано с газопреносната мрежа на Гърция посредством газопровод с дължина 28 км.

“Булгартрансгаз ” има 20% дял от терминала, който по проект би трябвало да бъде приключен до края на 2023 година Планираният му потенциал възлиза на 6.1 милиарда кубика полутечен газ годишно а измежду резервиралите част от него е и “Булгаргаз ” с 500 млн. куб. м годишно.

“Икономическият шантаж на Кремъл против моята страна и Европейския съюз няма да успее ”, съобщи след идването си в Александруполис българският министър-председател Кирил Петков.

След едностранно оповестеното от “Газпром ” за Полша и България, държавното управление в София поставя старания да обезпечи различни източници, посредством които да страната трайно да стане самостоятелна от съветския газ.

“Убеден съм, че днешният ден ще остане в политическата история. Той ще бъде запомнен със устрема ни към икономическа независимост и самостоятелност ”, сподели още българският министър председател в Александруполис.

Той участва на формалната гала по откриването на градежа дружно с гръцкия си сътрудник Кириакос Мицотакис, сръбския президент Александър Вучич, премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Петков дефинира прекъсването на съветските газови доставки за Полша и България като “безпрецедентен напън ” от страна на Москва, против който Европейският съюз би могъл да се опълчи само, в случай че е единен.

“Днес, обединени от обща визия и подкрепени от европейските институции, България и Гърция поставят началото на плаващия терминал за полутечен газ. Един освен енергиен, само че и геополитически план, който ще промени енергийната карта на целия район ”, сподели българският министър председател.

В българската делегация участваха още министърът на енергетиката Александър Николов и изпълнителният шеф на “Булгартрансгаз “ Владимир Малинов.

“Ще можем доста скоро да заместим съветския газ с други източници ”, сподели от своя страна министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис по време на церемонията.

По думите му след завършването на оборудването в Александруполис Гърция ще може да приема увеличени количества полутечен газ, с които да покрива освен своя националния пазар, само че потребностите на Балканите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР