Строеж в София събори стената на обитаема къща. Изкопни дейности

...
Строеж в София събори стената на обитаема къща. Изкопни дейности
Коментари Харесай

Строеж в София събори стената на обитаема къща


Строеж в София събори стената на обитаема къща. Изкопни действия до постройката предизвикаха големи вреди за живеещите в нея и прилежащите къщи, осведоми bTV.

До потърпевшата къща стартира огромно строителство. Предвижда се построяването на хотел, жилищна постройка с магазини, под земята гараж и офиси.

Стената на прилежащата къща липсва, няма ги и част от домакинските уреди. Покъщнината пада в ямата по време на изкопната активност.



„ Тази повреда е породена от забележителен теч на топлофикационната система на улицата”, съобщи Георги Сачански, шеф на компанията вложител на градежа.

„ В процеса на изкопа на обекта, установихме, че подземната вода е на минус 5 метра. Въпросният теч е на дълбочина минус 2 метра, което значи, че това е повърхностна вода, която няма от кое място да пристигна с изключение на от някакъв теч”, добави той.

От „ Топлофикация” обаче не са съгласни. Те са изпратили екип, който е установил, че почвата на изкопа е с температура под 0 градуса. Това значи, че теч на вода е неосъществим.

От ДНСК изпратиха документално мнение. В него се показва, че точно изкопните дейности са причина за разрушаването на стената. Предстои изработването и на техническа експертиза до края на месеца.

В мнението се означи още, че строително-ремонтите действия на обекта се не разрешават, като се изключи ограниченията за неотложно обезопасяване на градежа.

Въпреки спрения градеж, бъдещите здания и жилища към този момент се продават и в уебсайт на брокерска компания, благосъстоятелност на вложителя. Обявен е и краен период за построяването ѝ.

Според Сачански е подписано съглашение за обезщетяване на притежателя на къщата. Собственикът обаче споделя, че не е подписвал такова съглашение.

„ Абсурд. Нямам подобен подписан контракт за обезщетение. Ако има нещо подписано, то ще е фалшифицирано”, безапелационен е Лъчезар Антонов. Това удостоверява и юристът на пострадалия. „ Няма подписан контракт или съглашение, няма споразумяване на взаимоотношенията сред тях”, уточни Мариана Розованова.

Още от нередностите са сложени в прилежащ парцел платна, а в резултат на градежа се е напукала и къща. „ Тя малко се напука и ние сме взели ограничения, предписани от конструктора”, изясни Сачански. Взетите ограничения включват няколко подпрени дъски и железни пръти.

„ Въз основа на различен контракт, който сме подписали със притежателя на онази част от парцела, имаме наем с индивида, който е на тази част на имота”, означи шефът на компанията вложител на градежа.

Собственикът на съборената къща има пояснение за какво. „ Те се принуждават да взимат чартърен всичко, което разрушават. Само няма по какъв начин да вземат и улицата чартърен, тъй като и нея я свлякоха”, акцентира той.

Все отново шефът на компанията строител позволява, че може и да е сбъркал. „ Няма непогрешим човек, може и да съм позволил някакви грешки”, призна той.

Лъчезар Антонов обаче е решен да търси правата си в съда. „ За мен това е престъпен случай”, безапелационен е той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР