Стрийт артът възниква във втора та половина на ХХ в.

...
Стрийт артът възниква във втора та половина на ХХ в.
Коментари Харесай

Стрийт арт – между радикалността и комерсиализацията

Стрийт артът поражда във втора та половина на ХХ в. като спонтанна реакция на млади - непрофесионални създатели, които рисуват разнородни графити по градските стени в опит да изразят персоналните си обществени, политически и естетически визии за действителността.

Включва не всеки път законно сложени стикери, плакати, шаблони и 3D статуи. Често може да се употребява като коренен инструмент за обществена и политическа интервенция. Графитите бързо са жигосани като вандализъм, а младите художници натрупат отвращение. Днес стрийт артът е колкото авангарден, толкоз и всеобщо културен. Все по-рядко се случва на улицата, а първичният подтик за юношески протест и обществен митинг е комерсиализиран и опакован с щампите на огромните търговски компании.

Подобно на пънка, който отхвърля да се впише в нормите на музикалните компании, с цел да резервира необузданата динамичност на младостта, а след това се трансформира в фетиш и класика в музикалното изкуство. Сега стрийт артът е подготвен да загърби чистата хармония на достоверните изображения, с цел да се гмурне в опияняващите улеснения на комерсиализацията и известността. Масовите медии по целия свят оповестяват с детайлности за новопоявили се фрески. Аукционните къщи продават графити за големи суми. Притежаването на монолитно парче стена с монохромно изображение на Банкси или копие от постер на Фейри е желано инвестиране за мнозина колекционери.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР