Стриктно се следи спазването на изискването предаването на отпадъци с

...
Стриктно се следи спазването на изискването предаването на отпадъци с
Коментари Харесай

РИОСВ-Варна засилва контрола срещу нерегламентираното изгаряне на отпадъци


Стриктно се следи спазването на условието предаването на боклуци за изгаряне да се прави единствено въз основа на писмен контракт с лица, притежаващи документ за изгаряне на боклуци по Закона за ръководство на отпадъците.

Обръща се изключително внимание на нерегламентираното изгаряне на излезлите от приложимост гуми, отработени масла, текстилни боклуци, дървени дограми и други елементарно запалими материали, т.к. при процеса се отделят нездравословни излъчвания в атмосферата, които са канцерогенни.

Наредбата за условията за отнасяне на излезли от приложимост гуми не разрешава изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано неутрализиране на излезли от приложимост гуми, както и изгарянето им като се изключи случаите, в които лицата имат съответното позволение по Закона за ръководство на отпадъците.

Наредбата за отработените масла  и отпадъчните нефтопродукти не разрешава третирането, включително изгарянето на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти по метод, водещ до превишаване на откритите правила за възможни излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферния въздух.

Употребяваните облекла, които са предопределени за активност по подготовка за повторна приложимост (сортиране, премахване на замърсявания и др.), съставляват боклуци и третирането им следва да бъде съобразено с условията на Закона за ръководство на отпадъците. Продаването/предаването на негодни използвани облекла, които са боклуци на физически лица е непозволено според закона и предстои на глоба в размер от 300 до 1000 лева

Общинските препоръки дефинират изискванията и реда за изхвърлянето, събирането, в това число разделното, превозването, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на битови и строителни боклуци. В контейнерите за събиране на битови боклуци или за разделно събиране на боклуци от опаковки е неразрешено изхвърлянето на строителни боклуци.

Предвидената в Закона за ръководство на отпадъците глоба за установено нерегламентирано изгаряне на боклуци от физически лица е в размер до 5000 лева.  Имуществената глоба за едноличните търговци или юридическите лица, които нерегламентирано изгарят или правят друга форма на нерегламентирано отнасяне на неопасни боклуци е в размер от 1400 до 4000 лева (например за излезли от приложимост гуми и използвани дрехи). Имуществената глоба за едноличните търговци или юридическите лица, които нерегламентирано изгарят или правят друга форма на нерегламентирано отнасяне на рискови боклуци (например отработени масла и отпадъците като стъкло, пластмаса и дървесина, съдържащи или нечисти с рискови субстанции, както се класифицират боядисаните дограми), е в размер от 10000 до 50000 лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР