Стресна ме предложеното увеличение на природния газ. Трябва да знаем

...
Стресна ме предложеното увеличение на природния газ. Трябва да знаем
Коментари Харесай

Красимир Дачев каза защо ставата опашки и боеве за олио

Стресна ме препоръчаното нарастване на природния газ. Трябва да знаем по кое време, с кой и какво да подписваме, тъй като ние приказваме повече, в сравнение с би трябвало. Това съобщи предприемачът Красимир Дачев в предаването “Денят онлайн “ по Нова нюз.

„ Очакваше се да настъпи едно нормализиране на цените с настъпването на пролетта. Вместо това те ескалираха. По тази причина ние потърсихме среща с премиера и министъра на енергетиката. На нея стана ясно, че програмата за компенсиране на бизнеса продължава. Да, има закъснение на обезщетенията при обособени търговци. Амбициите са да се създаде по-траен вид за урегулиране на този проблем. Парите ще се вземат от свръхпечалбите на ЕРП-тата по предложение на Европейска комисия “, съобщи ръководителят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по отношение на увеличените цени на тока и природния газ.

„ Винаги крайният бенефициент заплаща сметката. Няма опция там “, акцентира Дачев.

„ Никой не очакваше чак такова нещо. Тук се развихри нещо, което излезе отвън надзор и неналичието на политическа воля и мощно фрагментарният парламент не разрешава да се вземат крайни ограничения “, акцентира Дачев.

„ Една активност, която е свръхрегулирана може незабавно да бъде успокоена, само че липсва воля за това “, добави той.

Според Велев програмата за подкрепяне на бизнеса би трябвало да бъде продължена, колкото е належащо. НЕК би могъл да подава микс с помощ от страната към потребителите на 180-200 лв. за всички. В момента пазарът на електрическа енергия в Европа е строшен.

„ Получи се псевдопазар – полурегулиран-полуманипулиран “, добави Дачев.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

„ Държавата би трябвало да върне на бизнеса част от надвзетото от цената на тока. Дори и при този вид АЕЦ „ Козлодуй “ би бил на облага “, изясни Велев.

Не сме в стресов интервал, наближава новата годишна продукция. Няма съображение за суматоха. Няма съображение хората да се презапасяват. Олио има. Ще има далавера, само че тя ще бъде лимитирана. Не е военно време, когато я няма стоката, изясни Дацов във връзка цената на олиото и суматохата, която се развихри.

Според него е преекспонирано да се упреква опозицията за далавера.

Велев добави, че Комисия за защита на конкуренцията и КЗП би трябвало да кажат дали има далавера. Не е нужно хората да се презапасяват. Следващата годишна продукция евентуално ще е на по-висока цена, тъй като тока и газта са по-скъпи, както и торовете, предвижда той. Няма риск да останем без самун, без олио. Цените след време ще паднат.

„ Глупавото стадно възприятие на българите, като тръгне един и всички след него “, счита Дацов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР