Стресът може да доведе до загуба на памет и свиване

...
Стресът може да доведе до загуба на памет и свиване
Коментари Харесай

Стресът води до свиване на мозъка

Стресът може да докара до загуба наизуст и стесняване на мозъка. Това бе открито в ново изследване, оповестено в списание Neurology. Високите равнища на кортизол – хормон, който се отделя при стрес, директно въздейства върху мозъчната функционалност, са открили учени. При стресови обстановки равнищата на кортизол в тялото се покачват, като хормонът има извънредно значимо влияние върху мозъка – той е виновен за “изключването” на някои телесни системи, които могат да ни попречат да оцелеем в рискови обстановки.
След като спешната обстановка е отминала, равнищата на кортизол би трябвало да се възстановяват, само че в случай че това не се случи хормонът може да докара до тревога, нервност, меланхолия, сърдечни заболявания, главоболие, качване на килограми, проблеми със съня, паметта и концентрацията, заяви bTV.
Предишни проучвания са открили връзка сред високите равнища на кортизол и рисковете от деменция при възрастните хора, само че те са били съсредоточени върху възрастни хора. В новото изследване учени са разкрили, че загубата на паметта и физическото стесняване на мозъка могат да бъдат открити при доста младежи, изложени на стрес.
Учените открили още, че дамите са доста по-податливи на отрицателните последствия от напрежението, защото естрогенът подкрепя производството на кортизол. Те поучават да спортуваме по-често, с цел да се разтоварваме от ненужния стрес, както и да оставяме повече време за себе си в случай че работим в стресова среда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР