Стресът, ето я думата! Големият злодей на века. Но как

...
Стресът, ето я думата! Големият злодей на века. Но как
Коментари Харесай

Води ли стресът до рак и как да намалим вредата от пушенето?

" Стресът, ето я думата! Големият изверг на века. Но по какъв начин е допустимо? Как биологично протича неговото влияние? " Големият въпрос задава проф. Давид Хаят още преди две години в книгата си " L`Enquête vérité: Vous n`aurez plus peur du cancer " (Повече няма да се страхувате от рака)

Най-известният онколог във Франция и интернационално приет специалист показа на медийна среща в София по какъв начин да понижим рисковите фактори, които водят до развиването на онкологични болести като напрежението и тютюнопушенето.

Поради епидемиологичната конюнктура проф. Хаят се включи виртуално в срещата на тематика " Намаляване на вредата от тютюна " и даде детайлности за проучванията и наблюденията си от клиничната процедура.

Проф. Хаят от години изследва рисковите фактори, които водят до развиването на онкологични болести. Бивш шеф на отделението по онкология на болничното заведение " Питие-Салпетриер " в Париж, член на борда на Американското сдружение по клинична онкология, създател на националния проект за битка с тютюнопушенето във Франция и на закона за възбрана за пушене на закрити места, някогашен ръководител на Националния институт за рака на Франция - това са единствено една част от дейностите на професора в битката с рака през годините.

Злото, което доскоро се смяташе за непобедимо, в действителност предстои на предварителна защита и тя е обвързвана с рисковото държание на хората, което включва както храната, по този начин и нездравословните привички като тютюнопушенето. За понижим вредата, това държание би трябвало първо да се промени, уверен е експертът.

 Проф. Давид Хаят, член на борда на Американското сдружение по клинична онкология, създател на националния проект за битка с тютюнопушенето във Франция и на закона за възбрана на пушене на закрити места, някогашен ръководител на Националния институт за рака на Франц
Проф. Давид Хаят, член на борда на Американското сдружение по клинична онкология, създател на националния проект за битка с тютюнопушенето във Франция и на закона за възбрана на пушене на закрити места, някогашен ръководител на Националния институт за рака на Франц

" Ако шофираш бързо, усилваш риска от злополука. И по тази причина сме измислили защитните колани, въздушните възглавници и дисковите спирачки. Знаем, че нездравословното хранене е нездравословно. И се опитваме да убедим хората да се хранят по-добре. Но сме основали и статините, тромбоцините антиагреганти и стентовете за коронарни артерии. За излагането на слънце имаме слънцезащитни артикули. При секса, с цел да се избегне HPV рак, употребяваме кондоми и прилагаме имунизации.

Защо не вършим това и във връзка с тютюна? Ясно е, че по-ефективната тактика за понижаване на вредата е да убедим хората да спрат изцяло използването на тютюн. Това сигурно е най-хубавото решение ", съобщи професор Хаят на срещата в София.

Пушенето: Как да понижим вредата, в случай че не можем да откажем цигарите?

Тютюнопушенето остава твърдо първата причина за развиване на рак в последните 27 години, макар че класирането на факторите, които го предизвикват се трансформира в последните 2 десетилетия. Ако не можем да променим рисковото си държание, можем най-малко да се опитаме да понижим риска от това държание. Сред първите стъпки са прекъсването на цигарите и верният избор на храната ни, съобщи проф. Хаят на срещата в София.

Спирането на пушенето обаче се оказва сложна задача за доста хора. 64% от хората не стопират цигарите, даже когато чуят диагнозата " рак на белия дроб " и знаят, че изходът може да съдбовен. Отказът от цигари безспорно е най-хубавото решение. Но за тези, които не могат има други възможности.

" Иновациите, като нагреваемите тютюневи произведения и електронни цигари, може да са по-малко нездравословна опция. Това няма да отстрани използването на тютюн, само че ще спомогне за понижаване на смъртните случаи, дължащи се на пушене. В края на краищата, за мен като онколог, това е значимо ", показва проф. Хаят.

 Проф. Хаят се включи виртуално в срещата
Проф. Хаят се включи виртуално в срещата "Намаляване на вредата от тютюна " в София

" Ако желаеме да предотвратим развиването на рак, обвързван с тютюнопушене, би трябвало да разберем по какъв начин цигареният пушек предизвиква рак. Причината за образуването на канцерогенните субстанции в дима е температурата, при която горят тютюневите листа. Когато температурата надвиши 350 градуса, тютюневите листа горят. Така стартира образуването на разнообразни канцерогени, измежду които бензоапирен и бензоантрацен, които са две от най-опасните за индивида канцерогенни субстанции. Напълно е потвърдено без никакво подозрение, че развиването на рак постоянно се свежда до връзката доза-отговор. На колкото по-голямо количество канцерогенни субстанции сте изложени, толкоз по-висок е рискът от развиване на рак. И това важи за всички рискови фактори за рака. Значение има и продължителността на излагане на даден канцероген. Независимо дали пушите 20, 30 или 40 цигари дневно, колкото по-дълго време пушите, толкоз по-висок е рискът да се разболеете от рак на белия дроб. "

" Рискът, обвързван с пушенето на цигари, е 1, само че спадът до 0.01 при използването на електронни цигари и до 0.02 при IQOS ", съобщи проф. Хаят.

Проф. Хаят цитира изследване на Агенцията за публично здраве на Англия, съгласно която в случай че пушачите преминат изцяло на електронни цигари, то това ще донесе основни изгоди за публичното здраве спрямо продължителното пушене.

Срещата за понижаване на вредата от тютюна се организира два месеца откакто Американската организация за храни и медикаменти FDA издаде позволение разрешение за предлагането на системата с нагряване на тютюн IQOS като " тютюнево произведение с модифициран риск " в Съединени американски щати.

" За да се получи такова позволение по процедурата, наречена MRTPA (заявление за тютюнево произведение с модифициран риск), би трябвало да се потвърди, че издаването на решение за модифицирано излагане " предизвиква публичното здраве " и носи изгоди за обществото като цяло. ", обясни професорът. " За да издаде разрешението американската организация FDA организира лични изследвания и опити в свои лаборатории, като проучва аерозола от системата за нагряване на тютюн IQOS и откри, че той съдържа по-малък брой токсични субстанции спрямо цигарения пушек и че доста от разпознатите отрови са в по-ниски концентрации от тези в цигарения пушек. Установи и, че концентрациите на никотин, които получавате при приложимост на IQOS, са равни на тези при пушенето на стандартни цигари. ", добави френският онколог.



Противораковата диета: Риба вместо алено месо

До огромна степен обаче ракът може да се повлияе, в случай че ограничим част от рисковете, на които се подлагаме сами, съобщи проф. Хаят по време на медийната среща,в която се включиха онлайн и онлайн близо 100 публицисти от целия свят. А точно рискът, става известно, е напълно ръцете на всеки човек. Както във връзка с пушенето, по този начин и във връзка с нездравословното меню. Като откривател на връзката сред храненето и онкологичните болести проф. Хаят има дългогодишни наблюдения по тематиката.

" Например в случай че разгледаме връзката сред количеството алено месо или модифицирани локални артикули, които ядем и риска от колоректален рак, виждаме че всякога, когато се усили потреблението на алено месо или модифицирани месни артикули, които се считат за канцерогенни, се усилва и рискът от колоректален рак. И назад, в случай че вместо да ядете алено месо или модифицирани месни артикули, ядете риба, колкото повече риба консумирате, толкоз по-малък е рискът от развиване на колоректален рак. ", добави онкологът.

Стресът е спусък на рака

" След 40 години опит, удостоверявам, че съществува връзка сред напрежението и рака. Това, което можехме да предчувстваме, да предугадим е към този момент нещо открито. Целият въпрос е да се разбере за какво и по какъв начин стресът служи като спусък! ", написа Хаят в своята книга " Истината за рака ". В нея светилото в онкологията проучва аргументите, които благоприятстват възникването на рака, по какъв начин можем да повлияем, с цел да понижим опцията да се случи, каква е ролята на напрежението - от независищи събития или от такива, на които можем да повлияем като променим метода си на живот. И доколкото е допустимо тази връзка да се изследва, резултатите са показателни.

Развод, разлъка, загуба на брачен партньор или непосредствен - това са най-стресиращите събития, а финландско проучване измежду над 10 000 дами в продължение на над 22 години демонстрира и по какъв начин те са повлияли върху здравословното им положение.

Наличието на най-малко едно предхождащо заболяването положение на стрес нараснало риска от рак на гърдата с 35 %. Разводът или раздялата усилват риска 2,2 пъти, гибелта на брачен партньор - 2 пъти и гибелта на доста непосредствен или родител - с 35 %. При мъжете въздействието на напрежението е също толкоз извънредно - през 2016 година английско проучване открива връзката сред мъчителната паника и риска да умрат от рак при повече от 15 хиляди англичани на възраст над 40 години. При мъжа тревогата предизвиква удвояване на смъртността от рак.

" Аз съм надълбоко уверен, че съществува връзка сред клетъчните страсти - и затова нашите лични страсти - и рака. Тази връзка се изяснява с клетъчната просветеност. Така че, в случай че моите кафези страдат, разумно е те да ме накарат да усещам в себе си, че повече не мога да претърпявам това страдалчество. контактът с хиляди заболели, от всевъзможен генезис, при всевъзможни условия, персонално ми е посочил, че тя съществува. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР