Стрес, метаболитни проблеми, физически травми, стрептококови инфекции - това са

...
Стрес, метаболитни проблеми, физически травми, стрептококови инфекции - това са
Коментари Харесай

Псориазисът: Какво го предизвиква и има ли лечение?

Стрес, метаболитни проблеми, физически контузии, стрептококови инфекции - това са главните аргументи за появяването на болестта. Добрата вест обаче е, че през днешния ден медицината е толкоз напреднала, че новите лекарства и лечения дават огромна вяра на пациентите.

Разбира се, нужно е самообладание. За страдание, хората с псориазис постоянно изпадат в депресивни положения, поради неразбирането от страна на близките.

Псориазисът е заболяване, което се отразява извънредно неподходящо на качеството на живот. Той визира както персоналните връзки, по този начин и работата, интензивностите в свободното време, обществените контакти, споделят експертите.



" 80% от пациентите споделят, че псориазисът оказва отрицателно отражение върху живота им. Стига се даже до демонстрация на меланхолия, инфаркт на миокарда, хипертония, стенокардия, застойна сърдечна непълнота, диабет вид 2, рак на гърдата, витилиго и плешивост ареата ", разяснява кожният лекар доцент доктор Иван Богданов.



Причината се крие в стигмата на болестта, споделя доцент Богданов. Околните отхвърлят и дискриминират болните с псориазис, поради ниска здравна просвета и боязън от „ заразяване “.

А " като най-травмиращ фактор пациентите дефинират вторачването от страна на близките ", изяснява още доцент Богданов.

Данните демонстрират, че при до 51% от пациентите болестта е обвързвано с поява на разнообразни по степен депресии. Срам и стеснение от външния тип изпитват 89% от засегнатите. Половината от пациентите страдат от липса на самочувствие, 9,7% даже развиват суицидни мисли, а 18% - алкохолна или друга взаимозависимост.

Псориазисът води след себе си висок риск за развиване на психологично заболяване при близо 1/3 от децата, разяснява доктор Деница Желева. Малките пациенти са застрашени от висок риск за появяването на депресии и по-висок риск за развиване на тревожни положения.


 

По принцип при до 2/3 от децата с псориазис има фамилна обремененост. В една трета от случаите псориазисът се демонстрира още преди 16-годишна възраст.

Колкото по-рано се прояви заболяването, толкоз по-тежко е протичането й, споделя кожният лекар. Терапията при детския псориазис е местна, систематична, ползва се и фототерапия.

Доц. Богданов разяснява, че лекуването на псориазиса е дълъг и комплициран развой, в който е допустимо да бъдат заменени няколко лечебни метода, измежду които разнообразни форми на климатолечение и потребление на биологични лечения.



Добрата вест е, че Здравната каса у нас заплаща напълно лекуването, което другояче възлиза на към 20 хиляди лв. на година. За страдание доста от пациентите в по-малките градове са принудени до огромните центрове, с цел да получат качествено лекуване.

Специалистите поучават пациентите да потърсят навременна помощ от кожен лекар при първите подозрения.

И нещо доста значимо - внимавайте за метаболизма си, за тежестта, движете се повече, спортувайте.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР