Стрес или глисти?Среща се в пъти по-често при момчетатаБруксизмът не

...
Стрес или глисти?Среща се в пъти по-често при момчетатаБруксизмът не
Коментари Харесай

Защо детето скърца със зъби

Стрес или глисти?

Среща се в пъти по-често при момчетата

Бруксизмът не е рисков за здравето, само че плаши родителите

Безконтролното скърцане със зъби по време на сън, или бруксизмът, е плашещо родителите събитие, което се среща по-често при децата, изключително до 8-10 години. То визира момчетата в пъти повече, в сравнение с девойките.

Засега не е ясно на какво се дължи, открити са частично няколко аргументи за възникването му. Главната от тях е стресът, пораждащ прекомерно прочувствено безсилие. Често бруксизмът при децата поражда точно на фона на непотребна нервна възбудимост или хиперактивност. Той е характерен и на малчуганите, които страдат от кошмари по време на сън и нощно напикаване.

Пробиването на първите млечни зъби, а също и промяната им с непрекъснати, също може да е причина за бруксизма. Силният дискомфорт от непрекъснатия сърбеж при никненето кара децата неумишлено да трият зъбите едни в други.

Ангина, фарингит, алергична хрема или отит също могат да причинят бруксизъм. В този случай провинен е запушеният нос - детето е насила да диша през устата, което може да предизвика скърцане със зъби.

Понякога повода е, че денем челюстната мускулатура на детето не получава задоволително натоварване. Това се следи при бебета над шест месеца, чиито майки не престават да ги кърмят, без да им дават задоволително твърда храна.

Най-популярното мнение е, че в случай че детето скърца със зъби, то страда от глисти. Твърдението не е доказано от медицински доказателства, само че продължава да битува. Единствената връзка сред бруксизма и паразитите е, че детето стартира да скърца със зъби още по-силно след заразяване, в случай че и преди този момент е имало този проблем. Специалистите изясняват явлението с дискомфорта и болките, които малчуганът изпитва в съня си. Ако се съмнявате, че детето има глисти, просто дайте проби в лаборатория за ваше лично успокоение. Там елементарно може да се откри съществуването на паразити.

От здравна позиция бруксизмът не се счита за болест и надлежно не се нуждае от лекуване. Но въпреки всичко съществува известна заплаха за здравето на детето - при триенето на зъбите то може да повреди към момента нежния им гланц, което след време да докара до разрушаването им.

Ако се тревожите, че хлапето ви скърца със зъби на сън прекомерно мощно, потърсете консултация с детски стоматолог и невролог. И единият, и другият могат да ви подскажат по какъв начин да повлияете на положението.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР