Стремително расте броят на първокласниците, за които българският не е

...
Стремително расте броят на първокласниците, за които българският не е
Коментари Харесай

Расте броят на първокласниците, за които българският не е майчин език

Стремително пораства броят на първокласниците, за които българският не е майчин език.

През тази образователна година това се отнася за всяко трето дете у нас, разгласи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Според тези данни от 60 000 първолаци, към 20 000 мъчно или съвсем не приказват български. За съпоставяне през 2017 година броят на децата с различен майчин език друг от българския, е бил под една четвърт от общия брой първолаци.

Невладеенето на български език е съществена причина за отпадане от просветителната система. Въпреки настоящия механизъм за обсег на учениците, през предходната година от учебно заведение са отпаднали 5000 деца.
105 са първокласниците в 75-о главно учебно заведение " Тодор Каблешков " в столичния квартал " Факултета ".  За 100% от тях обаче майчиният език не е български. Как се оправят учителите там ревизира bTV.

Елена Иванчева е преподавател в 75-о главно учебно заведение " Тодор Каблешков " от 23 години. Сега е удовлетворена от учениците си, само че първоначално срещала компликации с тях.

" Имаше деца, които не знаеха български и беше мъчно. Не пишат домашни, родителите рядко се сещат да ревизират в чантата, че детето би трябвало да си научи уроците за идващия ден ", изясни Елена Иванчева.
Учителите тук не крият, че при започване на образователната година напъните им са ориентирани най-вече в това да приказват с учениците си на един език.

" Тези, които са предпочитали у дома да приказват на майчин език – естествено с тях повече би трябвало да се работи, тъй като те разполагат с малко по-ограничен речник и не постоянно съумяват да схванат това, което им споделя учителят ", сподели зам.-директорът Галина Димова.

Неразбирането на български постоянно е причина децата да отпаднат от учебно заведение.

Ето за какво настоящият от две години механизъм за обсег на децата в просветителната система е ориентиран и към предучилищното обучение, с цел да може децата от детската градина гладко да минават в първи клас.

Голяма част от децата в една от детските градини постъпват там без да знаят нито дума на български.

" Повечето деца, да не споделям съвсем всички 90% не знаеха български език. Нямаха никакви привички, нито към тоалетна, нито към обслужване, даже някои се опасяваха от горещата вода, тъй като в къщите нямат ", описа учителката Гергана Жекова.

" Понякога се постанова преводач, който да превежда на техния език, с цел да могат да схванат какво да създадат, какви документи да донесат ", съобщи шефът Катя Вълева.

От просветителното министерство обясняха, че се борят с неграмотността като обезпечават спомагателни часове по български език.

Чрез механизма за обсег тази година са записани нови 9000 възпитаници за първи път в системата на образованието, като измежду тях има и 16 и 17-годишни.

 



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
-->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР