Стремително расте броят на първокласниците, за които българският не е

...
Стремително расте броят на първокласниците, за които българският не е
Коментари Харесай

Расте броят на първокласниците, за които българският не е майчин език

Стремително пораства броят на първокласниците, за които българският не е майчин език. През тази образователна година това се отнася за всяко трето дете у нас, разгласи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, при започване на първия период. Според тези данни от общо 60 000 първокласници, към 20 000 мъчно или съвсем не приказват български език. За съпоставяне, през 2017 година броят на децата с различен майчин език, друг от българския, е бил под една четвърт от общия брой първокласници.

Невладеенето на български език е съществена причина за отпадане от просветителната система. Въпреки настоящия механизъм за обсег на учениците, през предходната година от учебно заведение са отпаднали 5000 деца.

105 са първокласниците в 75-о главно учебно заведение „ Тодор Каблешков” в столичния квартал „ Факултета”. За 100% от тях обаче майчиният език не е български. Как се оправят учителите там?

Елена Иванчева е преподавател в 75-о главно учебно заведение „ Тодор Каблешков” от 23 години. Сега е удовлетворена от учениците си, само че първоначално срещала компликации с тях.

„ Имаше деца, които не знаеха български и беше мъчно. Не пишат домашни, родителите рядко се сещат да ревизират в чантата, че детето би трябвало да си научи уроците за идващия ден”, изясни Елена Иванчева пред bTV.

Учителите тук не крият, че при започване на образователната година напъните им са ориентирани най-вече в това да приказват с учениците си на един език.

„ Тези, които са предпочитали у дома да приказват на майчин език – естествено с тях повече би трябвало да се работи, тъй като те разполагат с малко по-ограничен речник и не постоянно съумяват да схванат това, което им споделя учителят”, сподели зам.-директорът Галина Димова.

Неразбирането на български постоянно е причина децата да отпаднат от учебно заведение.

Ето за какво настоящият от две години механизъм за обсег на децата в просветителната система е ориентиран и към предучилищното обучение, с цел да може децата от детската градина гладко да минават в първи клас.

Голяма част от децата в една от детските градини постъпват там без да знаят нито дума на български.

,,Повечето деца, да не споделям съвсем всички 90% не знаеха български език, едно-две малко знаеха български език и това беше доста мъчно. Нямаха никакви привички, нито към тоалетна, нито към обслужване, даже някои се опасяваха от горещата вода, тъй като в къщите нямат ", описа учителката Гергана Жекова.

,,Понякога се постанова преводач, който да превежда на техния език, с цел да могат да схванат какво да създадат, какви документи да донесат”, съобщи шефът Катя Вълева.

От просветителното министерство обясняха, че се борят с неграмотността, като обезпечават спомагателни часове по български език. Чрез механизма за обсег тази година са записани нови 9000 възпитаници за първи път в системата на образованието, като измежду тях има и 16 и 17-годишни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР