Стремим се да работим с Китай в споделена отговорност за

...
Стремим се да работим с Китай в споделена отговорност за
Коментари Харесай

След разговор с Джо Байдън, Макрон пристигна в Пекин

Стремим се да работим с Китай „ в споделена отговорност за мира и стабилността “ в Украйна.

Това сподели Еманюел Макрон пред заседание на френската общественост в Китай. Той дойде в Пекин на първата си от четири години аудиенция и още с първата си изява даде да се разбере, че ще лобира домакините му да не оказват помощ на Русия за войната с Украйна.

„ Китай би трябвало да изиграе значима роля в намирането на път към мира в Украйна “ , добави френският президент и означи декларираното от Пекин опълчване на потреблението на нуклеарни оръжия в Украйна, както и предлагането му за мир сред Киев и Москва.

Макрон дойде в Китай сутринта  и беше посрещнат на пистата от китайския външен министър Цин Ган, съобщи БГНЕС.

Преди визитата Макрон е разискал пътуването си и поддръжката за Украйна в телефонен диалог с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, оповестиха от Белия дом.

Разговорът сподели " общата воля на Франция и Съединени американски щати да ангажират китайците да ускорят дружно с нас края на войната в Украйна и построяването на дълготраен мир " , обявиха от канцеларията на Макрон.

„ Не би трябвало да се разграничаваме, да се отделяме от Китай “ , добави още Макрон пред френската общественост в Пекин.

Срещата му със Си Дзинпин ще бъде на следващия ден (четвъртък). На нея се чакат и представители на китайския политически хайлайф, а вечерта – публична държавна вечеря.

В петък френският президент ще пътува до Гуанджоу в Южен Китай, с цел да се срещне с локални студенти, като ще вземе със себе си огромна делегация от висши политици, бизнес водачи и даже известни персони, в това число композитора Жан-Мишел Жар.

Посещението на Макрон съответствува със срещата сред тайванския президент Цай Инг-уен и ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти в Калифорния в сряда.

Пекин съобщи, че ще " следи деликатно обстановката и твърдо ще пази националния суверенитет и териториалната целокупност " , и предизвести Маккарти, че срещата с Цай ще бъде " игра с огъня ", в случай че се организира.

Китай претендира, че либерален Тайван е част от неговата територия, която един ден би трябвало да бъде завладяна, в случай че е належащо, със мощ.

Тази седмица на посещаване в Пекин е и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която в понеделник се срещна с Макрон в Париж, с цел да координира подготовката.

В речта си предходната седмица Фон дер Лайен предизвести Пекин да не поддържа директно войната в Украйна, като в същото време изключи опцията Европейски Съюз да се " отдели " от Китай.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР