Стремежът за ефективно лечение срещу COVID-19 доведе изследователски екип до

...
Стремежът за ефективно лечение срещу COVID-19 доведе изследователски екип до
Коментари Харесай

Антитела от лами дават надежда за справяне с коронавируса

Стремежът за дейно лекуване против COVID-19 докара проучвателен екип до откриването на необикновен сътрудник за неговата работа: лама на име Уинтър (Зима), споделя Сайънс Дейли. Екипът от Остинския университет в Тексас, Националните здравни институти и белгийския университет в Гент оповестиха резултатите си на 5 май по отношение на вероятен път за лекуване на ковид, включващ лами.
Определяйки това като едно от първите известни антитела за обезвреждане на SARS-CoV-2, Джейсън Маклалън, доцент по молекулярни бионауки в Остинския университет и съавтор, направи отпратка към вируса, причиняващ COVID-19. Изследователите свързват две копия на специфична форма на създадени от лами антитяло, с цел да основат ново антитяло, което компактно се свързва с главен протеин на ковид, който предизвиква COVID-19. Този протеин ще раздели вируса в клетките гостоприемници. Първоначалните резултати допускат, че антитялото блокира вирусите против заразяване на клетките в този протеин. Освен това екипът е подготвен да организира изследвания при хамстери, като задачата е да се създаде лекуване, което да помогне на инфектирани хора по-късно, предава БГНЕС.
Това ще бъде изключително потребно за уязвимите групи като възрастните хора, при които се следи скромна реакция на имунизации, предполагайки, че сигурността им може да е непълна. Медицинският личен състав и други хора с нараснал риск от излагане на вируси също могат да се възползват от незабавна отбрана.
Тъй като имунната система на ламите открива непознати нашественици като бактерии и вируси, тези животни развиват две форми на антитела: една, която е идентична с човешките антитела, и друга, която е с размер единствено към една четвърт от тази на хората. Именно по-малките могат да бъдат разпръснати и употребявани в инхалатор, наречени еднодоменни антитела или нанотела.
Ламата Уинтър е на 4 години и живее в селскостопанска плантация в Белгия, дружно с към 130 други лами и алпаки. Участието й в опита стартира през 2016 година, когато тя е на към 9 месеца и с нейна помощ бяха изследвани два по-ранни ковид: SARS-CoV-1 и MERS-CoV. В продължение на към шест седмици тя е била инжектирана със постоянните протеини, за които стана дума нагоре, от тези вируси по способ, сходен на този при хората за имунизация. След това откривателите са получили проба от кръв и изолирани антитела, които се свързват с всеки вид на този протеин.
 
Всичко за ковид следете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР