Стремежът към съвършенство е едно от нещата, които правят човек

Стремежът към съвършенство е едно от нещата, които правят човек ...

Експерт: Стремежът към съвършенство е едно от нещата, които правят човек красив.

Стремежът към съвършенство е едно от нещата, които правят човек красив. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас доц. Румен Бостанджиев психолог, сексолог и преподавател, по повод Световния ден на красотата.
По думите му стремежът към истина, стремежът към любов и свързаност, чрез любовта с другите хора, стремежът да се направи добро за другите правят човек красив.
"Тук много трудно можем да разграничим красивото от доброто като категория. Това, което прави един човек красив е това, което го прави и добър, това което събужда нашето възхищение от неговите изяви на творческо вдъхновение и на креативност, така че това са понятия, които са взаимно свързани", добави доц. Бостанджиев. По думите му от край време хората се възхищават на видимото и на това, което могат да преживяват. Според него е съвсем ясно, че когато имаме естетическо преживяване свързано с възхищение, то поражда в организма ни процеси, които ни помагат да се чувстваме по най-добрия начин и да хармонизираме процесите вътре в нас и физически и психически.
"Красотата е една и това разделяне на външна и вътрешна е просто една формалност. По-интересното при красотата е нейната връзка с доброто, която от край време е породила мисълта, че красотата ще спаси света", каза още доцентът.

Източник: actualno.com