Стрелките на символичния часовник на Страшния съд спряха на сто

...
Стрелките на символичния часовник на Страшния съд спряха на сто
Коментари Харесай

100 секунди до полунощ! Спряха Часовника на Страшния съд

Стрелките на символичния часовник на Страшния съд стопираха на " 100 секунди преди среднощ ". Това беше обявено в изказване на уеб страницата на плана. Създаден през 1947 година т.нар. Doomsday Clock отброява алегорично заплахата за човечеството от разрушителен случай като нуклеарна война или климатична злополука. Проектът е основан от Съвета на шефовете на списанието „ Bulletin of the Atomic Scientists “ на Чикагския университет две години откакто Алберт Айнщайн и учени от същия университет са помогнали за създаването на първите атомни оръжия в света. В плана са използвани образите на апокалипсиса (полунощ) и актуалния идиом на нуклеарната детонация (отброяване до нула) за асоцииране на гибелни закани за човечеството и планетата.

С годините часовникът се трансформира в всепризнат индикатор за уязвимостта на света от злополука от нуклеарни оръжия, климатични промени и разрушителни технологии в други области. В началото на всяка година, след разбор на рисковете и съвещания с 13 нобелови лауреати, Съветът по просвета и сигурност на сп. „ Bulletin of the Atomic Scientists “ сверява нагледно часовника. Тази процедура е спазена и в този момент, когато ръководителите на плана решиха да оставят стрелките на настоящето им равнище. Пандемията от ковид е измежду една от новите съществени закани за човечеството, последствията от която „ ще бъдат съществени и дълготрайни “, се споделя в отчета към решението. В същото време специалистите считат, че COVID-19 няма да унищожи цивилизацията. „ Пандемията е обезпокоителен сигнал, че националните държавни управления и интернационалните организации не са подготвени да ръководят нуклеарните оръжия и да се оправят с изменението на климата “, се споделя в отчета.

Учените отбелязват още, че пандемията, която провокира икономическа криза, въпреки всичко има и позитивен резултат, тъй като е довела краткотрайно до понижаване излъчванията на въглероден диоксид. Мащабните пожари и естествени бедствия обаче демонстрират, че разрушителните резултати ще се усилват, в случай че международните държавни управления не положат огромни старания за понижаване на негативното влияние върху околната среда.
И през 2020 година страните с нуклеарно оръжие не престават да харчат големи суми за стратегии за рационализация, се показва още в известието на специалистите, отговарящи за Часовника на Страшния съд. " Правителствата на Съединени американски щати, Русия и други страни наподобява намират нуклеарните оръжия за все по-използваеми, което усилва рисковете от действителното им потребление ", пишаш те в отчета. Според тях е стеснителен и покачвания интерес към нуклеарните оръжия в страните от Североизточна Азия и Южна Азия, както и в Близкия изток.

В умозаключение създателите на доклада наричат ​​пандемията от ковид сигнал за цялото човечество: „ Това е предвестител, категоричен сигнал, че ситуацията доста повече да се утежни, в случай че водачите и институциите не проведат огромни промени “.

Последният път, когато стрелките на часовника на Страшния съд бяха преместени бе при започване на 2020 година с 20 секунди напред. Тази стъпка пристигна на фона на възходящата заплаха от нуклеарна опасност, отдръпването на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран, изменението на климата и дезинформацията във виртуалното пространство. През 2019 и 2018 година стрелките на часовника стопираха на 120 секунди преди среднощ.

Най-далече, на 17 минути от среднощ стрелките на Часовника на Страшния съд са били през 1991 година, когато е подписан контракта за понижаване на стратегическото въоръжение сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати. Символичният часовник на Страшния съд е основан през 1947 година. Движението на стрелките отразява времето, което дели човечеството от нуклеарна война или климатична злополука.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР