Стратегията за цифровизация на земеделието ще помогне на българските производители

...
Стратегията за цифровизация на земеделието ще помогне на българските производители
Коментари Харесай

Вижте всички решения на Министерския съвет от днес

Стратегията за цифровизация на земеделието ще помогне на българските производители да ръководят по-успешно стопанствата си

Правителството одобри Стратегия за цифровизация на земеделието и селските региони на България. Документът е един от инструментите, който ще увеличи производството и качеството на българската продукция. Той е част от пакета значими документи, свързани с Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година и подготовката на стратегическите проекти. Основната цел е да се реализира по-добра конкурентоспособност в земеделието и увеличение на приходите на хората в бранша.

Посредством цифровите технологии и сензори за влага в почвата би могъл да се понижи доста разходът на воден запас. Датчици биха могли и да откриват в точния момент болести по животните и да ги предотвратяват. Данните за предходни добиви могат да оказват помощ на земеделските стопани да възнамеряват и предвиждат бъдещите добиви от посевите, както и цената на земята си. Стратегията за цифровизация на земеделието ще способства и за опазването на околната среда и климата.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет даде единодушието си „ Български пощи “ ЕАД да продадат своя дял от неподвижен парцел посредством директно договаряне. Съсобственикът на парцела, който се намира в село Света Петка, община Велинград, е изразил документално единодушие да изкупи каузи на сдружението. Имотът с повърхност от 89 кв. м. не е нужен за активността на „ Български пощи “ ЕАД, а поддръжката му е обвързвана с неоправдани разноски. Продажбата ще се извърши по цена, не по-ниска от избраната от самостоятелен оценител.

На търг с скрито наддаване ще бъде издирван покупател на два гаража в Твърдица и Нова Загора, както и на апартамент в Балчик с повърхност от 55 кв. м. Имотите са също на „ Български пощи “ ЕАД и не се употребяват от сдружението.

Дружеството ще продаде посредством търг с скрито наддаване и три парцела в село Марково, област Пловдив. Общата повърхност на постройките е 559 кв.м.

Съгласно друго държавно решение статутът на аграрен парцел в с. Триград, ръководен от Министерството на вътрешните работи, се трансформира от обществена на частна държавна благосъстоятелност. Имотът, ситуиран в м. „ Шабаница “, е с отпаднала нужда за районна дирекция „ Гранична полиция “ в Смолян към Министерството па вътрешните работи и не се употребява от ведомството. Промяната на статута на терена ще даде опция за предприемане на разпоредителни дейности с него.

Одобрена е българската позиция за идното неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност

Правителството утвърди позицията на България за неофициалното съвещание нa Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност - вътрешен пазар и промишленост, което ще се организира на 2 и 3 май в Букурещ, Румъния. В програмата са планувани две полемики по тематиките: „ Предприемачество, МСП, започващи и разрастващи се предприятия - техният принос за конкурентоспособността на Европейски Съюз “ и „ Единен пазар - интегриран метод в поддръжка на промишлеността и за по-добро използване и осъществяване на разпоредбите на единния пазар “.

Правителството утвърди също резултатите от българското присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 5 и 6 април в Букурещ. На срещата министрите дискутираха целите на идващия институционален цикъл, посредством които да се подсигурява приобщаващ напредък и доближаване в границите на Европейски Съюз, напредъка в построяването на Съюза на финансовите пазари и нуждата от обща и цялостна визия за данъчните политики на страните членки през XXI век. Във връзка със забележителното увеличение на подвижността на работната мощ ЕКОФИН разиска провокациите от този развой за обособените страни, оценявайки резултата върху обществените финанси.

Неформалното съвещание организираха и министрите по заетостта и обществената политика на Европейския съюз на 10 и 11 април в Букурещ. В рамките на извършените разисквания държавите-членки поддържаха приемането на нова Стратегия на Европейски Съюз за тъждество сред половете след 2020 година

На 11 и 12 април в Букурещ се организира неофициална среща на Съвета по общи въпроси на Европейски Съюз във формат „ Кохезионна политика “. Държавите-членки разискаха идното програмиране на фондовете за програмен интервал 2021-2027 година от позиция на предложенията на Европейската комисия за последващи регламенти. По време на дебата, Румънското председателство удостовери уговорката си за реализиране на оптимален прогрес в договарянията по така наречен „ кохезионен пакет “.

Одобрена е българската позиция за неофициалната среща на държавните и държавните ръководители на Европейски Съюз в Сибиу

България се афишира за по-силна, просперираща и обединена Европа, както и за недопускане на Европа „ на две скорости “. Това е част от българската позиция за присъединяване в неофициалната среща на държавните и държавните ръководители на Европейски Съюз в Сибиу, Румъния, на 9 май, утвърдена през днешния ден от Министерския съвет.

Очаква се на срещата да бъде призната декларация с програмна визия за бъдещето на Европейски Съюз. Документът ще съставлява самобитно „ ново показване “ на задачите и дилемите на Европейски Съюз, които следва да залегнат в Стратегическия дневен ред на Европейски Съюз за интервала 2019 -2024 година Новият Стратегически дневен ред на Европейски Съюз ще подсигурява устойчивостта и просперитета на Европейски Съюз при опазване на единството на държавите- членки и при използване на правилата на солидарността.

Постигането на икономическо и обществено доближаване сред държавите-членки, в това число укрепването и модернизирането на европейския обществен модел, остават основна цел на Европейски Съюз в изискванията на глобализация.

Прекратяват се концесионните контракти за находищата „ Канарата “, „ Кобилино “ и „ Кирчево “

Поради несъблюдение на съществени договорни отговорности от концесионерите, едностранно се приключват договорът за рандеман на пясъци и чакъли от от находище „ Канарата “, договорът за рандеман на гнайси от находище „ Кобилино “, сектор „ Нивата “, както и договорът за рандеман на скалнооблицовъчни материали от находище „ Кирчево “. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание.

Находище „ Канарата “ се намира на територията на община Баните, област Смолян. Концесионният контракт е подписан на 12 април 2005 година с сдружение „ Кандурови “ ООД, с. Баните. Концесионерът не е заплатил концесионно заплащане, липсват възложен геоложки доклад, както и банкова гаранция за осъществяването на паричните отговорности по концесионния контракт.

Находище „ Кобилино “, сектор „ Нивата “ се намира на територията на община Ивайловград, област Хасково. През декември 2012 година за него е подписан 35-годишен концесионен контракт с „ Риолит “ ЕООД, гр. Крумовград. Мярката за преустановяване на контракта се постанова заради несъблюдение от страна на концесионера на съществени парични и непарични отговорности - не е предоставена банкова гаранция, обезпечаваща осъществяването на всички отговорности по концесионния договор; липсват и цялостни работни планове за рандеман и първична преправка на подземните благосъстояния, както и за разпродажба или консервация на миннодобивния обект и за рекултивация на засегнатите земи. „ Риолит “ ЕООД дължи и концесионни заплащания. При проявен инвеститорски интерес за рандеман, за находището ще бъде оповестена нова процедура за даване на концесия.

Находище „ Кирчево “ се намира на територията на община Угърчин, област Ловеч. Концесионният контракт е подписан на 16 август 2007 година с сдружение „ Седимент приват “ АД, гр. София. Концесионерът не е заплатил дължимото концесионно заплащане и не е дал банкови гаранции, обезпечаващи осъществяването на паричните отговорности и на отговорностите, свързани с запазване и възобновяване на околната среда. Не са показани и годишни работни планове.

Създава се ново обитаемо място на територията на община Пещера

С решение на Министерския съвет се основава ново обитаемо място - село, на територията на община Пещера, област Пазарджик. То е в рамките на съществуващото селищно образувание с локално значение - летовище „ Свети Константин “.

Областният шеф на област Пазарджик е внесъл в Министерския съвет стимулирано предложение за основаване на новото обитаемо място след разглеждане и преценка на основанията, изложени в настояването от кмета на общината и решението на общинския съвет на община Пещера. Предложено е новото обитаемо място да се наименува „ Свети Константин “' с декрет на президента на Република България. Със основаването му общият брой на селата в страната ще стане 5000.

Административно-териториалната смяна се прави според изискванията и реда за основаване на ново обитаемо място, планувани в Закона за административно-териториалното устройство на Република България. Установено е трайно заселване на население в съществуващото селищно образувание, чиято територия е избрана с организационен проект, съществуване на непрекъснато живеещо население и обществена и инженерна инфраструктура.

Министерският съвет обезпечи държавна гаранция за образуване на галерия в Националната изложба

Министерският съвет одобри Решение за обезпечаване на държавна гаранция за краткотрайна експозиция, представяща движими културни полезности от сбирката на Ермитажа, проведена от Националната изложба, като част от формалната стратегия на Дните на Ермитажа в София (27 и 28 май).

През интервала 24 май - 30 юни в Националната изложба ще бъде показана галерия, която ще включва меча на хан Кубрат, обвързваните с него артефакти и други движими културни полезности от фонда (колекция) на Ермитажа, Санкт Петербург, Русия.

В сходство със застрахователната стойност на експонатите, е належащо да бъде обезпечена държавна гаранция за краткотрайни експозиции в страната в размер на 50 000 лева, като сумата ще бъде блокирана за интервала на превозване, образуване и експониране на изложбата през 2019 година

Представянето на изложбата ще способства за разпространение на неповторимите предмети, които са част от съкровището от Малая Перешчепина, едно от най-значимите български съкровища намерено на територия отвън актуалните български земи.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска процедура, която разрешава действително да се понижат разноските за образуване на изложения, подтиква двустранното съдействие сред музеите и подвижността на сбирките.

Намалява се административната тежест при кандидатстване за фамилни помощи за деца

При кандидатстване за фамилни помощи за деца родителите ще показват по-малко документи. Това е заложено в утвърдените от държавното управление промени в Правилника за използване на Закона за фамилни помощи за деца.

Приетите промени плануват при разпределяне на месечни помощи за развъждане на дете до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст, да не се изисква служебна записка за осъществени имунизации и профилактични прегледи, в случай че Агенцията за обществено подкрепяне може да ревизира нужната информация по длъжностен път. Същото ще важи и при кандидатстване за месечни помощи за развъждане на дете до навършване на една година и за месечни помощи за дете без право на наследствена пенсия от умрял родител.

При разпределяне на помощи за дете с трайни увреждания отпада представянето на експертно решение на ТЕЛК и HEJIK. Това ще се постанова единствено когато тази информация не може да бъде получена по длъжностен път.

При кандидатстване за разпределяне на еднократна помощ за развъждане на дете от майка (осиновителка) студентка, учаща в постоянна форма на образование, отпада нуждата от показване на увещание от висшето учебно заведение, че лицето е записано като постоянен студент към датата на раждане на детето, когато това събитие може да бъде тествано по длъжностен път.

Приети са промени в Наредбата за разпределяне и погашение на паричните компенсации за безработица

Правителството утвърди промени в Наредбата за разпределяне и погашение на паричните компенсации за безработица, с които наредбите й се привеждат в сходство с промените в Кодекса за обществено обезпечаване, в действие от 1 януари 2019 г, Административнопроцесуалния кодекс, Закона за електронното ръководство и Закона за платежните услуги и платежни системи.

С промените се подсигурява непротиворечиво пояснение на наредбите, свързани с преценката на правото на парично обезщетение за безработица на лица, работили в непозната страна. Предвижда се при установяване на правото на обезщетение за безработица да се зачита застрахователен стаж, добит по интернационалните контракти, по които България е страна, както и по законодателство на друга държава-членка на Европейски Съюз по силата на европейските регламенти за съгласуваност на системите за обществена сигурност.

Съгласно измененията, жителите ще могат да подават заявките за разпределяне на парични компенсации и приложения към тях по електронен път, по реда на Закона за електронното ръководство. По този метод се лимитира административната тежест и се усъвършенства административното обслужване на жителите.

Отпускат се 2 млн. лева за ремонт на постройката на Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата за 2019 година

Допълнителните средства са в размер на 2 000 000 лв. и са предопределени за осъществяване на незабавни и неотложни ремонтни действия на постройката на Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “.

Разходите са в границите на разчетените за тази активност в централния бюджет средства за 2019 година

С 2,8 млн. лева ще бъдат финансирани националните научни стратегии „ Петър Берон и НИЕ “ и „ Вихрен “

Министерският съвет утвърди разноски в размер на 2 800 000 лева за 2019 година за финансиране на дейностите по осъществяването на Националната научна стратегия „ Петър Берон. Наука и нововъведения с Европа “ (Петър Берон и НИЕ) и Националната научна стратегия „ Върхови проучвания и хора за развиването на европейска просвета “ (ВИХРЕН).

Националната научна стратегия „ Петър Берон и НИЕ “ цели да форсира реинтеграцията и кариерното развиване на учени в български висши учебни заведения и научни организации. Очакваният дълготраен резултат от нейното осъществяване е да се реализира високото равнище на научните проучвания в България като част от европейското научноизследователско пространство.

Основната цел на Националната научна стратегия „ Вихрен “ е привличането и задържането в България на одобрени и водещи учени, които да привлекат и развият капацитета на проучвателен колективи за взаимна работа по водещи научни проблеми с необятно интернационално и национално значение. Очакваните дълготрайни резултати са свързани със доста повишение качеството за осъществяване на научни проучвания в България, както и реализирането на трайна позитивна смяна за поддръжка на научните проучвания.

Двете национални научни стратегии ще бъдат изпълнявани на конкурсен принцип от Фонд „ Научни проучвания “.

Одобрени са 3,3 млн. лева за спомагателни стипендии на докторанти

Правителството утвърди спомагателни средства в размер на 3,3 млн. лв. за 2019 година за спомагателни стипендии на докторантите в държавните висши учебни заведения и научни организации.

Целта е позитивно влияние за привличането и задържането на младите учени в страната, както и за реализацията на докторантите като откриватели и преподаватели.

Предвижда се спомагателните стипендии да се дават на позитивно атестираните постоянни докторанти, които са български жители и жители на държави-членки на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство, признати в държавни висши учебни заведения и научни организации в страната.

Съгласно направените калкулации, средства за спомагателни стипендии през 2019 година следва да получат Българска академия на науките, ССА, Национален институт по метеорология и хидрология и 14 бр. държавни висши учебни заведения. Потенциални бенефициенти през 2019 година са над 1 900 постоянни докторанти обучавани в тях. С утвърждението на спомагателните разноски, размера на самостоятелната спомагателна стипендия, която ще получава един докторант за 2019 година е сред 400 лева и 3160 лева

Средствата ще се разпределят от ректорите на държавните висши учебни заведения и ръководителите на научните организации на база одобрени правила, създадени от специфична комисия, включваща представители и на самите докторантите. Средствата се дават на позитивно атестираните докторанти до 2 месеца след привършване на атестацията им според Правилника за използване на Закона за развиването на университетския състав в Република България и се изплащат еднократно въз основа на броя на месеците, за които са атестирани позитивно.

Правителството утвърди спомагателни 7,5 млн. лв. за УНСС за 2019 година

Министерският съвет утвърди спомагателен трансфер в размер 7 500 000 лв. на Университета за национално и международно стопанство (УНСС) за 2019 година.

Постановлението е по отношение на утвърдено през 2016 година планово предложение на УНСС от ръководителя на Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 - 2020 година за създаване на нов образователен корпус. В резултат на това е подписан контракт за даване на безплатна финансова помощ по Оперативна програма „ Региони в напредък “ за осъществяване на планово предложение BG16RF0P001-3.003-0005 „ Нов образователен корпус на Университета за национално и международно стопанство в гр. София “. Договорът е на обща стойност 11 706 200 лева

С Постановлението се предлага одобряването на спомагателен трансфер в размер на 7 500 000 лева по бюджета на УНСС за 2019 година за обезпечаването на средства за личния принос на университета по контракта, както и за други съпътстващи разноски. УНСС е получил финансиране по контракта за безплатна финансова помощ в размер на 1 574 620 лева

С Постановлението ще бъдат обезпечени нужните средства, с които ще се приключи осъществяването на плана и ще се предотврати загубата на средства по линия на безвъзмездната финансова помощ, което би довело до загуба на европейско финансиране по Оперативна програма „ Региони в напредък “.

Одобрена е кандидатурата на България за седалище на Европейския орган по труда

Правителството утвърди кандидатурата на България за седалище на Европейския орган по труда. Обсъждането на предлагането за правилник на Европейския парламент и на Съвета за основаване на новата конструкция стартира през март 2018 година в границите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Основната цел на Европейския орган по труда е да улесни използването на законодателството в региона на свободното придвижване и даването на услуги, чрез възстановяване на достъпа до информация за лицата и работодателите и подкрепяне на съдействието сред способените органи на държавите-членки. В тази връзка се планува той да спомага за организирането на взаимни инспекции при трансгранични нарушавания и да организира процедура по медиация при разногласия сред способените институции на страните членки по отношение на използването на посоченото законодателство.

Предвидено е новият Орган по труда да сплоти техническите и оперативните задания на няколко съществуващи органа на Европейски Съюз - Европейското бюро за съгласуваност на EURES, Техническия комитет за свободното придвижване на служащи, Комитета от специалисти по въпросите на командироването на служащи и Европейската платформа за противопоставяне на недекларирания труд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР