Стратегията за развитието на висшето образование след 2020 г. ще

...
Стратегията за развитието на висшето образование след 2020 г. ще
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Вървим към дуално обучение и във висшето образование

Стратегията за развиването на висшето обучение след 2020 година ще подчертава върху по-качественото включване на завършващите в пазара на труда. Чрез документа ще се търси и метод да се усили наличието на студентите в постоянна форма на образование в държавните университети. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на полемика за провокациите пред висшето обучение в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, съобщи БНР.

„ Ако желаеме да имаме по-качествено обучение и да придобият повече познания и умения, студентите би трябвало да са по-въвлечени в просветителния развой “, означи Вълчев.

„ Ние готвим и тактика за идващия интервал след 2020 година. Тази политика на профилна оптимизация, поощряване на специализацията на висшите учебни заведения в мощните им професионални посоки, по този начин или другояче ще завърши. През последните години направихме една доста огромна смяна - преструктурирахме приема, намалихме го. Най-голямото предизвикателство пред държавните висши учебни заведения е това да бъдат свързани в европейски академични мрежи, да се приготвят за епохата на цифрова промяна, изкуствен интелект, да трансформират образователните си проекти, да се приготвят за учене през целия живот “, изясни просветният министър.

Министерски съвет утвърди План за деяние в осъществяване на Националната тактика за учене през целия живот за 2019 година

В разработваната тактика за висшето обучение ще се заложи дуална форма на образование, както бе въведено в междинното обучение, с цел да се ускори връзката с бизнеса и да се отговори на характерните потребности на пазара на труда.

Според студентите преструктурирането на висшето обучение би трябвало да е най-много в посока на приоритизиране на специалности, тъй че да подхождат на потребностите на пазара на труда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР