Стратегията за детето трябва да се прецизира. Тя е необходима,

...
Стратегията за детето трябва да се прецизира. Тя е необходима,
Коментари Харесай

Стратегията за детето трябва да се прецизира, заяви Красимир Вълчев

Стратегията за детето би трябвало да се уточни. Тя е нужна, само че е нужно по-продължително разискване. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на " България он еър ".

" Държавата нито има желанието, нито има потенциала да се меси във всяко едно семейство. " Моят опит потвърждава, че всеки един документ може да бъде в допълнение разискван и усъвършенстван. Това би трябвало да се случи ", сподели той. По думите му има доста хора, които са с интензивно мнение и отношение и те не са били въвлечени в писането и първичното разискване на тактиката. Ние би трябвало да използваме такива документи, с цел да водим позитивен, логичен диалог за бъдещето за децата ", означи Вълчев..

Вълчев сподели още, че не може да се допусне, че всички родители са изцяло виновни към децата си. " Детето има права. То би трябвало да бъде отглеждано в фамилна среда, да се подкрепя фамилията. Но в редки случаи имаме и безотговорни родители. Това го виждаме и във връзка с правото на обучение. Детето има свои лични права, които би трябвало да бъдат обезпечени. Правото на обучение е обвързване на родителите, само че ние имаме огромен брой деца, в които фамилии липсва отговорност на родителите към образованието. Тогава страната би трябвало да има по-силна функционалност, добави министърът.

В края на април министър председателят Бойко Борисов подреди Националната тактика за детето (2019 – 2030 г.) да бъде оттеглена от общественото министерство и да бъде модифицирана. В елементи от нея се планува въвеждане на цялостна и експлицитна възбрана за телесно наказване над деца, криминализиране на домашното принуждение и ефикасна работеща система за предварителна защита.Една от стратегическите цели на документа е възбраната за телесни санкции над децата. Оповестени неотдавна данни сочат, че седем от 10 деца в България са жертва на принуждение в фамилиите си. Други данни демонстрират, че 88% от родителите осъзнават, че шамарите са неефективно възпитателно средство, само че огромна част от тях не престават да ги ползват.

Макар по закон детските градини и учебните заведения да нямат право да връщат децата със специфични просветителни потребности, тактиката планува още нормативни промени, въвеждащи обвързване за създаване на приобщаваща среда за приобщаването на децата с увреждания, децата от друг етнически генезис и децата от разнообразни уязвими групи. Предвижда се въвеждане на стандарти за качество на грижите в детските ясли и предучилищното обучение в сходство с Европейската рамка за качество за услугите за обучение и грижи в ранна детска възраст.

Стратегията дава прекомерно огромни пълномощия на обществените чиновници и на страната, изземва функционалности на родителите и фамилията, отваря прекалено много порти за непозволено лишаване на децата, за анонимни голословни сигнали за родителско принуждение съгласно формалното мнение на Светия синод.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР