Стратегията за детето оттеглена от месеци, но едни хора продължават

...
Стратегията за детето оттеглена от месеци, но едни хора продължават
Коментари Харесай

3000 деца са спасени от изоставяне, 769 пък са върнати на родителите им

Стратегията за детето оттеглена от месеци, само че едни хора не престават да плашат по какъв начин някой ще лишава български деца

От началото на предходната година до юли 2019 година

Социалните търсят работа на майките и бащите, оказват им психическа помощ и подпомагане за битови потребности

Изоставянето на към 3000 деца са предотвратили обществените от началото на предходната година до юли 2019 година

769 пък за същия интервал са върнати в фамилиите им, откакто са посочили, че могат да бъдат положителни родители. Това демонстрира информация на общественото министерство за “24 часа ”.

Социалните подхващат най-различни ограничения, с цел да оказват помощ на родителите да не изоставят децата си. При такава заплаха се обезпечава педагогическа, психическа и правна помощ на фамилията. Освен това се преценя от какви услуги имат потребност.

Социалните оказват помощ на детето да се запише в уместно учебно заведение или детска градина, както и в кръжоци по ползи. През тази година се подвигна и еднократна

парична помощ

от 750 лева за

предварителна защита

и реинтеграция

на детето в

фамилна среда

Тя се отпуска, с цел да може фамилията да посрещне свои изключителни потребности.

Едновременно с това майките получават кураж и поддръжка, че могат да отгледат добре децата си, да се оправят и сами в сложни житейски моменти. Такъв е казусът на Мария (името е заменено - бел. ред.), която алармира, че е бременна в петия месец, само че мъжът, с който живее на фамилни начала без брак, я изоставил. Тя останала напълно сама - без заслон, без работа и пари, без поддръжката на родственици. Мария незабавно е настанена в жилище към звеното “Майка и бебе ” в Стара Загора. Това е дом, в който

бременни дами

могат да живеят

до 6 месеца след

раждането на

общинска сметка при доста положителни условия. През това време при тях са новородените им бебета, само че и другите им деца. Там им се обезпечава здравна, юридическа и психическа помощ. Учат се да бъдат родители, и то по този начин, че след половин година да са толкоз привързани към децата си, че даже и да не желаят да чуят за вид да ги изоставят, изясняват обществените служащи.

Мария остава в този дом с три месеца повече. В началото бащата признал детето и заречен да се грижи за него и майката, след това се отказал. Тогава посредством съда му е наложено да заплаща прехрана за детето си. Този отвод на бащата наложил по-дългия престой на Мария в дома, а през това време благодарение на обществените служащи тя получава общинско жилище, намират ѝ подобаваща работа, а детето е записано в ясла.

Пред вратите на дом в Стара Загора пък е изоставено дете на забележима възраст 3-4 година На човек от личния състав го предала жена, която го разкрила единствено и беззащитно да тича по улицата край оживено кръстовище до болничното заведение. При опита си да открият самоличността му обществените служащи схващат, че детето не може да приказва, а произнася единствено обособени звуци. То не знае къде живее и не може да стигне до дома си. Със съдействието на полицейски чиновници е изработен и несполучлив опит дребното да бъде разпознато от поданици на региона, където е открито. И защото то е без контрол, а първоначално не можела да се откри и самоличността му, при започване на детето е предоставена полицейска протекция.

Още същия ден полицията намира родителите на детето. Оказало се, че е изгубено. Родителите не подозирали, че е изчезнало, тъй като били оставили по-голямата му сестра - едвам на 14 година, да се грижи за него. Тя обаче го изгубила по време на разходката им в града.

Малчуганът се оказал на 8 година, само че с умствена назадничавост, за което имало и експертно решение от ТЕЛК.

Майката обаче не

могла да каже

даже презимето

и семейството

на детето си

В фамилията водещ в развъждането и възпитанието на децата е бащата. Битовите условия в дома им в циганската махала “Лозенец ” се оказали прекомерно неприятни за децата. Хората даже нямали ток и течаща вода.

Затова детето е изведено първо в Център за настаняване на деца с увреждания, а по-късно - и в Център за настаняване от фамилен вид. По закон при живи родители то може да остане там до 18 месеца, освен това - единствено с решение на съда. През това време фамилията получава инструкции по какъв начин да усъвършенства изискванията за живот в дома си. Хората се оказват съществени -

родителите се

вземат в ръце

и поставят нужните грижи, с цел да трансформират нещата. Правят ремонт на къщата си.

Социалните служащи им спомагат да се записват в Бюрото по труда и да си намерят работа. Така за към една година реинтеграцията на детето приключва сполучливо и то се завръща вкъщи. “А и самото семейство в никакъв случай не изостави детето си. През цялото време родителите се интересуваха от него, посещаваха го в центъра за настаняване ”, изяснява общественият служащ Грета Панайотова.

Статистиката демонстрира, че от началото на годината до 10 юни в отдела за протекция на детето към дирекция “Социално подкрепяне ” в Стара Загора са подадени общо 295 сигнала за деца в риск или с нарушени права. Само за месец май те са 49. Това значи, че

един обществен

служащ работи

приблизително по

67 случая

Статистиката показа пред “24 часа ” шефът на дирекция “Социално подкрепяне ” Павлина Делчева.

Помощ! Социални и специалисти работят по 685 случая за принуждение над деца

3 зарязвани постоянно деца са избавени, само че има подозрение, че гаджето на майката е блудствал с едното - момиченце на 9 година

1837 сигнала за принуждение над деца са били подадени от началото на 2018-а до юли 2019 година

По 685 случая е почнала работа. Във всеки един от тях се прави координационен екип от разнообразни специалисти от “Закрила на детето ”, полицията и общината.

Социалните могат да дават протекция в фамилна среда и обезпечават педагогическа, психическа и правна помощ на околните.

“Ако за децата е открит непосреден риск за живота и здравето, те се извеждат от рисковата среда и се настаняват в приемни фамилии, в детски спешни центрове или в други обществени услуги от резидентен вид според от съответния случай ”, изясняват специалистите.

Децата, които са под риск от трафик или проституция, се пращат в спешен център.

С сходен случай се сблъскват отдел “Закрила на детето ” и полицията в Оряхово - малолетната К. е можело да бъде въвлечена в трафик за проституция. Прокуратурата ревизира майката по два члена от Наказателен кодекс - за занемаряване, развратни дейности, за насилствен труд или милостиня. През октомври 2018 година момичето даже бяга от у дома. Обявена е за общодържавно търсене и е призната в Габрово.

Близките и роднините не са желали да отглеждат момичето, изясняват обществените. Това е повода тя да бъде настанена в Кризисен център в Монтана за 6 месеца. През това време обществените работят с родителите на момичето и се открива, че в неин интерес е да бъде реинтегрирана в биологична среда. През юни девойчето е върнато на родителите си. Социалните и специалистите обаче не престават да наблюдават дали те поставят задоволително положителни грижи за щерка си.

В края на април пък е получен сигнал от контрольор от Детска педагогическа стая при Първо районно управление (на МВР) в Стара Загора за три деца, които в този момент са на 9, 7 и 3 година, останали без контрол. Има подозрения, че 9-годишното момиче е било обект на физическо принуждение и блудствени дейности от сътрудник на майката. Сигналът е подаден на тел. 112 от съседка, на която детето е споделило за издевателството. На децата е предоставена полицейска протекция. След това двете по-големи са настанени в център от фамилен вид, а най-малкото - в приемно семейство. Проверките демонстрират, че децата постоянно остават без родител вкъщи, а майката от време на време ги изоставя. Няколко пъти даже излизала и в чужбина и ги оставяла на познати. “С момичето, което при сегашния сигнал е директна жертва на принуждение, отделът работи от 2010 година, когато то е било бебе и е употребявано от майката за милостиня ”, описват специалистите.

Социалните служащи споделят, че за пръв път виждат случай на деца, които се радват, че ще бъдат изведени от фамилията и по личните им думи към този момент “ще бъдат настанени в дом ”.

1900 се отглеждат в приемни фамилии, а 52 са осиновени

1900 деца се отглеждат в приемни фамилии през първите седем месеца на годината. Това демонстрира статистиката на Агенцията за обществено подкрепяне.

Децата се настаняват в приемни фамилии в четири случая. Първият е за период до година, като задачата е през това време да се помогне на родителите или околните да си намерят работа и да си стъпят на краката, с цел да може детето да се върне назад при тях.

Вторият е дълготрайно настаняване, когато детето не може да бъде реинтегрирано при родителите, нито да бъде осиновено. В този случай обществените служащи обаче не стопират да пробват да реинтегрират детето, в случай че има близки, а в случай че не - остава в регистъра за осиновяване.

Третият е незабавно настаняване до 24 часа. Той се подхваща единствено когато има опасност за живота и здравето на детето, изпаднало в бедствена обстановка, под “полицейска протекция ”, или е жертва на трафик.

Заместваща приемна грижа е за къс интервал от време, като задачата е поддръжка на близки и родственици или в случай че те се разболеят и няма по какъв начин да отглеждат дете.

В момента има към 2086 приемни фамилии. Най-много са във Варна, Монтана, Велико Търново, Плевен и Шумен.

Приемните фамилии, в които сега няма настанени деца, са 500.

От юли за 124 деца е отпаднала потребността да се грижат приемни родитиели. Над 52 от тях са били осиновени. 22 пък са върнати при биологичните си родители. Дете от Враца е изведено от приемното семейство, тъй като е признато за студент в Софийския университет.

Стратегията за детето оттеглена от месеци, само че едни хора не престават да плашат по какъв начин някой ще лишава български деца

Вече няколко месеца тактиката за детето и измененията в Закона за протекция на детето са оттеглени, само че избрани групи не стопират да провеждат местни митинги против документите.

Според тези родители се застрашавало българското семейство, а измененията целят отнемането на деца от вкъщи им по Норвежкия модел. Децата щели да бъдат вземани от родителите им по анонимни сигнали. Поредният подобен протест е плануван за 28 септември.

“Приетите законодателни промени са ориентирани напълно към поддръжка на децата, техните родители и хората, които се нуждаят от нея. Подобрените разпореждания целят по-ефективна работа на обществените служащи, с цел да може децата да останат в своите фамилии или в случай че са разграничени, да се върнат да живеят при своите майки и татковци ”, изясняват обаче от общественото министерство. (Какви са те - виж таблицата).

Промените отразяват затварянето на всички домове за деца - развой, който стартира от печално известния проблем “Могилино ”. От закона се заличава опцията за настаняване в профилирани институции, тъй като до 2021 година всички домове за деца, лишени от родителска грижа, и домове за медико-социални грижи ще бъдат дефинитивно закрити. Подобрява се координацията при новите условия. Повечето от промените в Закона за протекция на детето в действителност са единствено в термините и се постановат от смяната в дефинирането на обществените услуги. “С тях не се вкарват непознати модели и идеология ”, безапелационни са от общественото министерство.

“Хората, които оказват помощ на децата в риск или алармират за дете, нуждаещо се от протекция, не са доносници. От 2003 година в Закона за протекция на детето е регламентирано, че човек, на който стане известно, че дете се нуждае от протекция, е задължен неотложно да уведоми способените органи ”, споделят специалистите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР