Стратегията за детето е един визионерски документ, който не е

...
Стратегията за детето е един визионерски документ, който не е
Коментари Харесай

Стратегията за детето прикрила радикални промени в Закона за закрила на детето

Стратегията за детето е един визионерски документ, който не е закон. Целта му е да убеди обществото каква България желаеме да забележим през 2030 година като родители. Целта е децата да живеят в сигурна фамилна среда. Това сподели Иванка Шалапатова от фондация "За Нашите деца " в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

Стратегията е предходна през разнообразни публични разисквания и институции в страната, увери тя. В съставянето на документа пък взели участие жители.



„ Ние към този момент не сме против Стратегията за детето. Причината е, че тя извърши своята роля. Трябваше да ни затвори очите, защото с цел да влезе в действие трябваше да се трансформират тихомълком няколко закона. Чрез нея се вършат радикални промени в Закона за протекция на детето. Това сподели Христо Лафчиев от съдружие на младите учени "Когито ".

По думите му се вкарва доносничеството, след което се лишават всеобщо деца от родителите.

„ Никаква отговорност не се търси от човек подал неверен сигнал. Въвежда се безотговорно доносничество. Представяте ли си да лишават детето на едно семейство и след това да пристигна някой и да каже, че е сбъркал. Задължават се лекари, учители и медицински сестри да доносничат. Въведени са разтегливи понятия - заплаха за физическото развиване на детето “, предизвести той.

„ Между сигнал и донос има голяма разлика, поправи го Шалапатова. Тя посочи, че никой не цели да лишава деца, а да се обезпечи поддръжка на фамилиите.

Той даде образец с майка, която е излязла до магазина и обществените са влезнали в дома ѝ, с цел да ѝ лишават детето. При различен случай, на майка са отнети 11-гте ѝ деца, откакто е изгорен дома им. „ Единственото, което се предлага на майките от обществените служби, е да им се лишават децата “, акцентира Лафчиев.

„ Нещата са тласнати до такава степен, че даже да се напише най-перфектният документ, нищо няма да се реализира. Трябва тотално да се смени човешкия капитал в сферата “, уверен е той.

В отговор, Иванка Шалапатова го предложения да посети случайна обществена работа, с цел да се увери на място, по какъв начин се работи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР