Стратегия за подобряване на чистотата на град Варна, изработена от

...
Стратегия за подобряване на чистотата на град Варна, изработена от
Коментари Харесай

Костадин Костадинов, кандидат за кмет на град Варна: Необходима е стратегия за подобряването на чистотата на града.

Стратегия за възстановяване на чистотата на град Варна, направена от специалисти на партия "Възраждане ", е част от предложенията за възстановяване на градската среда на претендента за кмет Костадин Костадинов.

Един от главните акценти в неговата предизборна стратегия е намаляването на локалните налози и такси. Към момента сметопочистването на град Варна коства 34 млн.лв. То може да бъде понижено на 20 млн.лв. като се сътвори Общинска сметопочистваща компания и се скапе концесията на актуалната. Така ще се реализира намаляването на такса боклук за варненци от 3 промила на 2 промила, което се равнява на съвсем 30 % понижение.

Други препоръчани ограничения в тактиката са:- създаване на общодостъпна площадка за физически лица за изхвърляне на едрогабаритни боклуци и на общодостъпна площадка за автомобилни гуми и брони.

В момента такива обособени места на територията на град Варна няма и това води до нерегламентираното изхвърляне, на този тип боклуци, до контейнерите и образуването на микросметища по улиците на града. Изграждането на подземни контейнери, каквито има в доста градове по света, е добра опция за съхраняването на боклука подземен.

Стратегията на Костадин Костадинов включва още продължение на ограниченията по компостиране (оползотворяване на биоразградимите отпадъци). Повишаване на информираността и стимулиране на жителите, по отношение на разделното им събиране, посредством образуване на публични събития и отворени лекции в просветителни и юридически институции.

Заложено е също развиването на по този начин наречената "кръгова стопанска система ", а дружно с нея понижаване на депонирането и увеличение на преработването на боклуци.

В дълготраен проект тактиката, на претендента за кмет, включва ориентиране към политика, която подтиква т.нар.RDF. Това е гориво, създадено от разнообразни типове боклуци, като „ твърди битови “, "промишлени сухи " и боклуци от разнообразни търговски обекти. Представлява раздробената секта на отпадъка.

По състав RDF е примес от материали, отличаващи се с по-висока горимост (например хартия, пластмаса) спрямо съставените елементи в общия поток боклуци.

"Необходимо е да се погрижим за чистотата на града си, освен с цел да осигурим на себе си и децата си един по-чист град, а с цел да има въобще планета, на която да живеем. Глобалните климатични промени са факт и ние не можем да бъдем безразлични и безотговорни към тях, тъй като директно ни засягат ", разяснява Костадин Костадинов, при разискването на тактиката, на среща с жители. Експертите на "Възраждане " са безапелационни, че с по този начин препоръчаната тактика, градът ще бъде два пъти по-чист на два пъти по-ниска цена.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР