Стратегия за подкрепа за личностното развитие на децата и учениците

...
Стратегия за подкрепа за личностното развитие на децата и учениците
Коментари Харесай

Утвърдена е стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците от област Велико Търново

" Стратегия за поддръжка за личностното развиване на децата и учениците в област Велико Търново в интервала 2019 – 2020 година "   е одобрена от регионалния шеф проф. доктор Любомира Попова след съгласуването й с Областния съвет за развиване на област Велико Търново и Регионалното ръководство на образованието – Велико Търново. Стратегическият документ е създаден на съображение член 196 от Закона за предучилищното и учебното обучение (ЗПУО) въз основа на изработен разбор на потребностите от поддръжка в десетте общини на територията на региона , а точно Велико Търново, Горна Орховица, Елена, Златарица, Лсковец, Павликени, Полски Тръмбеш, Свищов, Стражица и Сухиндол , и включва изложение на провокациите, стратегическите цели и ограниченията за поддръжка.
В Комисията за създаване на Стратегията са взели участие както представители на десетте общини в региона, по този начин и на Регионалното ръководство на образованието, Регионалната здравна ревизия, Регионалния център за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение във Велико Търново, неправителствени организации, работещи в областта на приобщаващото обучение и на Министерството на младежта и спорта.
През образователната 2018/2019 година просветителната система в област Велико Търново е построена от 74 детски градини, 17 междинни учебни заведения, 39 съществени учебни заведения, 1 частно главно учебно заведение, 1 спортно учебно заведение, 3 профилирани гимназии, 15 професионални гимназии, 1 частна профилирана гимназия, 2 центъра за специфична просветителна поддръжка, 3 начални учебни заведения и 2 обединени учебни заведения. В учебната мрежа на региона се образоват общо 5354 деца и 17568 възпитаници , от които 2523 деца и 6632 възпитаници в община Велико Търново, 74 деца и 2942 възпитаници в община Горна Оряховица, 225 деца и 806 възпитаници в община Елена, 131 деца и 411 възпитаници в община Златарица, 390 деца и 658 възпитаници в община Лясковец, 582 деца и 1576 възпитаници в община Павликени, 252 деца и 1144 възпитаници в община Полски Тръмбеш, 734 деца и 2127 възпитаници в община Свищов, 397 деца и 1134 възпитаници в община Стражица, 46 деца и 138 възпитаници в община Схиндол.
Децата със специфични просветителни потребности (СОП) във Великотърновска област са 131, а учениците със СОП са 510. Те се намират както следва: 88 деца и 175 възпитаници в община Велико Търново,  11 деца и 55 възпитаници в община Горна Оряховица, 3 деца и 30 възпитаници в община Елена, 3 деца и 6 възпитаници в община Златарица, 9 деца и 30 възпитаници в община Лясковец, 9 деца и 80 възпитаници в община Павликени, 26 възпитаници в Полски Тръмбеш, 3 деца и 55 възпитаници в община Свищов и 5 деца и 53 възпитаници в община Стражица. В общините Полски Тръмбеш и Сухиндол няма деца със СОП, а в община Схиндол няма и възпитаници със СОП. Процентът деца със СОП в региона е 2,45%, а за учениците е 2,90%.
Съгласно ЗПУО, анализите на потребностите от поддръжка на децата и учениците във всяка община са създадени от съответните общински администрации, след което се одобряват от общинските препоръки по предложение на кметовете на общините. В стратегическия документ няма дефинирана визия. Стратегическите цели са шест: Изграждане на положителен учредителен климат и подобаваща психическа среда за образование и даване на благоприятни условия за развиване и присъединяване на децата и учениците във всички аспекти на живота на общността; Осигуряване качество на човешките запаси за дейно посрещане на разнообразието от потребности на всички деца и ученици; Развитие на институциите в системата на предучилищното и учебно обучение за дейно използване на задачите, правилата, методите и процедурите, заложени в нормативната уредба на приобщаващото образование; Подобряване на материалните условия и достъпността на средата за образование на деца и възпитаници със специфични просветителни потребности в институциите от предучилищното и учебното образование; Подобряване на взаимоотношението сред участниците в просветителния развой (деца и възпитаници, педагогичен експерти и родители) и сред институциите за обезпечаване на най-хубавия интерес на децата и учениците; Подобряване на съдействието с гражданското общество и възстановяване на публичната осведоменост и сензитивност по отношение на задачите и правилата на приобщаващото обучение. За осъществяването им са написани 34 ограничения и действия.
Стратегията е налична в раздел „ Актуална информация “ на уеб страницата на регионална администрация Велико Търново:
Очаква се, въз основа на съгласуваната и одобрена регионална тактика, общините да разработят своите тактики за поддръжка за личностното развиване на децата и учениците в интервала 2019 – 2020 година и проекти за осъществяването им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР