Стратегия за намаляване и пълно рециклиране на тоновете пластмасови отпадъци,

...
Стратегия за намаляване и пълно рециклиране на тоновете пластмасови отпадъци,
Коментари Харесай

Всички пластмасови отпадъци в ЕС трябва да са рециклируеми до 2030 г.

Стратегия за понижаване и цялостно преработване на тоновете пластмасови боклуци, които заливат европейския пазар, одобри Европейската комисия във вторник. Документът следва да бъде прегледан и от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз, а заинтригуваните страни имат период до 12 февруари да се включат в публичната консултация, оповестиха от пресслужбата на Европейска комисия в сряда.

Приемането на ограниченията, съгласно които до 2030 година всички пластмаси би трябвало да могат да се преработват, а производителите да употребяват по-малко такива опаковки за продуктите си, съответства със възбраната в Китай да се одобряват пластмасови боклуци за преправка.

" Трябва да благодаря на Китай: това е отлична опция за нас да създадем работещ вътрешен пазар за пластмасовия отпадък ", разяснява по този мотив заместник-председателя на Комисията Юрки Катайнен, който дава отговор за заетостта, растежа, вложенията и конкурентоспособността.

Повторното потребление на пластмасата, което е съществена точка в тактиката на Еврокомисията, би трябвало да стане рентабилен бизнес, споделя той. Според него, когато пластмасова опаковка се изхвърля след еднократно прилагане, се губят 95% от цената й. " Това са към 100 милиарда евро на година. Все някой би трябвало да се заинтересува от тези пари ", уверен е еврокомисарят.

Макар предходната седмица еврокомисарят по финанси и бюджет Гюнтер Йотингер да излезе с с самодейност да се вкара нов налог на пластмасата предвид на бъдещия бюджет на Европейски Съюз, към момента не е решено дали да се предложи това на страните членки, написа немският вестник " Ханделсблат ".

България приветства тактиката и вижда в това късмет да се понижи замърсяването на околната страна, по думите на екоминистъра Нено Димов.

Европа създава 58 млн. тона пластмаса годишно, 40 % от които се употребяват в опаковките, сочат данните на Европейска комисия. От тези количества се изхвърлят 25 млн. тона, само че едвам 30 % се преработват. 39 на 100 от отпадъчната пластмаса се изгарят, а останалите отиват на сметищата. Най-страшно е ситуацията с пластмасовите произведения за еднократна приложимост – половината от тях попадат в моретата и океана, където се раздробяват на парченца, изяждани от рибите и посредством тях хората одобряват рисковите отпадъци.

" Ако не променим метода, по който произвеждаме и използваме пластмасите, до 2050 година в океаните ни ще има повече пластмаса, в сравнение с риба. Трябва да спрем навлизането на пластмаси във водата, в храната ни и даже в телата ни. Единственото дълготрайно решение е да се понижат пластмасовите боклуци посредством преработване и наново потребление в по-голяма степен ", съобщи първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, който дава отговор за устойчивото развиване. Според него с това предизвикателство жителите, индустрията и държавните управления би трябвало да се оправят дружно.

По думите на тактиката, като се изключи че ще понижи замърсяването на сушата, въздуха и морето, ще сътвори нови благоприятни условия за нововъведения, конкурентоспособност и висококачествени работни места.

" Това е една чудесна опция европейската индустрия да развие международното си водачество в региона на новите технологии и материали. Осигуряват се благоприятни условия на потребителите да вършат умишлен избор в интерес на околната среда. Ситуацията е в действителност печеливша за всички “, съобщи Катанен

Приетата тактика за пластмасите ще преобрази метода, по който се проектират, създават, употребяват и рециклират продуктите в Европейски Съюз, уверени са в Брюксел.

Сред набелязаните в документа ограничения са създаването на нови правила за произвеждане на опаковките и всички те да са рециклируеми, както и тласъци за увеличение търсенето на модифицирана пластмаса. Трябва да се подобрят и разширят системите за разделно събиране и подбиране на пластмасовите боклуци в европейските страни. Това ще икономисва по към 100 евро на звук събрано количество. Ще се реализира и по-голяма добавена стойност за по-конкурентоспособен и резистентен бранш на пластмасите, аргументират се от Еврокомисията.

Мерките за понижаване на пластмасовите произведения за еднократна приложимост като найлоновите торбички ще се разработят през 2018 година Комисията ще предприеме и дейности за за ограничение на влагането на пластмасови микрочастици в продуктите и за установяване на знаци за биоразградими и компостируеми пластмаси.

Корабите ще бъдат задължени да връщат на сушата всички генерирани по време на плаването боклуци и да ге предават на пристанищните администрации за неутрализиране.

Предвижда се Еврокомисията да даде спомагателни 100 млн. евро за финансиране на създаването на по-интелигентни и по-рециклируеми пластмасови материали, повишение успеваемостта на процесите по преработване, както и следене и унищожаване на рисковите субстанции и замърсителите от рециклираните пластмаси.

Като ръководител на Съвета на Европейския съюз България ще организира полемики по другите законодателни и незаконодателни ограничения, заложени в тактиката, сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка тактиката през вчерашния ден.

" Целта е да се преодолее отрицателният отпечатък на пластмасите върху околната среда. Ще бъде подложен акцент и върху производството и използването на биоразградими и компостируеми пластмаси ", сподели Димов, представен от пресцентъра на ековедомството.

Той напомни, че България е измежду първите страни членки, които още през 2011 година вкараха такса върху пластмасовите торбички, вследствие на което половината българи са се отказали да употребяват такива торбички.

Според данните на Евростата през 2015 година българите са изхвърлили 14 кг пластмасови опаковки на човек, от които са рециклирани 60 %. За съпоставяне приблизително в Европейски Съюз същата година са изхвърлени 31 кг пластмасови опаковки, от които са модифицирани едвам 40 на 100.

Мерките за повече преработване на пластмасите в Европа съответстваха със възбраната в Китай за импорт на такива боклуци за преправка.

Според екоорганизацията " Грийнпийс " това е леден душ от страна на Пекин, защото завършват комфортните за западните страни времена, когато големите им товарни транспортни средства можеха да се насочат към Китай и да стоварват там промишлените си боклуци.

Според ДПА, дълго време и двете страни виждаха преимущества в това комерсиално съглашение: Западът се отърваваше от боклука си, а китайските компании печелеха от скъпите материали, които служащи извличаха от отпадъците.
Цели райони в Китай се препитаваха, като сортираха отпадък от други континенти и откриваха скъпи материали. Сега обаче най-големият вносител на боклуци в света желае да отбрани природата и служащите си. Боклукът е прекомерно рисков, съобщи пред Световната комерсиална организация Пекин, обяснявайки решението си, написа немската организация, представена от Българска телеграфна агенция.

Всъщност смяната в китайската позиция може да има различен претекст. През 2016 година Китай е внесъл 7,3 милиона тона пластмасови боклуци на стойност 3.7 милиарда $. Това е над половината пластмасов отпадък в международен мащаб. Самата страна обаче създава от ден на ден и повече боклуци и едвам смогва да се оправи с тях. Миналата година китайските семейства са произвели към 200 милиона тона отпадък, добавя се в публикацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР