Стратегия за контрол и ликвидиране на африканската чума по свинете

...
Стратегия за контрол и ликвидиране на африканската чума по свинете
Коментари Харесай

Танева за африканската чума: Държавата ще подкрепи мерките за дезинфекция и почистване

Стратегия за надзор и очистване на африканската чума по свинете разискаха през днешния ден в Стара Загора представители на Министерството на земеделието и храните, научната общественост и ветеринарномедицински специалисти. Мерките за очистване на болестта ще бъдат използвани откакто бъде лимитирано разпространяването му, съобщи БГНЕС.
Документът с ограниченията ще бъде дефинитивно подготвен, откакто представителите на институциите и научната общественост реализиран единодушие по съответните дейности. В тактиката е заложено с изключение на поетапно очистване на болестта, а и въвеждане на ограничения за биосигурност. Министър Десислава Танева заяви, че огромна част от популацията непринудено е умъртвило животните си, които не са регистрирани във ветеринарните служби и на процедура са противозаконни.
„ Държавата ще поддържа ограниченията за стерилизация, разчистване, подобаващ интервал, в който нищо не се отглежда, вършим модул за ограничения за биосигурност - съгласно размера на стопанствата. Тази тематика е комуникирана да бъдат подкрепени, след това при репопулацията, след съответния интервал да бъдат построени, регистрирани и който има стремежи да отглежда домашни прасета, те да са при ограниченията за биосигурност, поради това, че вирусът е тук ”, съобщи още Танева.
Обмисля се и смяна в Закона за ветеринарно-медицинската активност. Предвижда се ветеринарните лекари да поемат отговорност за обслужване на животните в района си. Необходимо е изменение и в Закона за лова, което да регламентира опцията при форсмажорни условия министърът на земеделието да може да удължи ловния сезон.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР