Стратегия за безопасност на движението по пътищата в хоризонт 2021

...
Стратегия за безопасност на движението по пътищата в хоризонт 2021
Коментари Харесай

Изработват Стратегия за безопасност на движението по пътищата

Стратегия за сигурност на придвижването по пътищата в небосвод 2021 - 2030 година следва да бъде създадена въз основата на Доклада за положението на сигурността на придвижването по пътищата в Република България на Държавна организация "Безопасност на придвижването по пътищата ". Агенцията разгласява на 19 септември за публично разискване документа. В него се съдържа План за деяние, създаден на база осъществения разбор, както и съответни ограничения и дейности, които ангажираните институции следва да подхващат.

Планът за деяние съдържа 127 ограничения отнесени към шест области - Регулаторна нормативна и институционална рамка; Поведение на участниците в придвижването по пътищата; Контролна дейност; Пътна инфраструктура; Автомобилен парк; Спешна здравна помощ.

По данни от отчета на европейско равнище, през миналите десетилетия сигурността на пътя се усъвършенства доста, само че все пак броят на смъртните случаи и пострадванията към момента е прекомерно висок. Броят на починалите по пътищата на Европейски Съюз се е намалил единствено с 1 % през миналата 2018 година, и с 4 % през последните пет години, демонстрира годишният отчет на Европейския съвет за сигурност на превоза за показателя за сигурност на придвижването по пътищата.

По данни на Министерство на вътрешните работи през миналата 2018 година в страната са регистрирани 6 684 ПТП със 611 починали и 8 466 ранени (6 478 леко и 1 988 тежко). За съпоставяне през 2017 година ПТП с потърпевши лица са били 6 888. От починалите през 2018 година 611 са участници в придвижването, 315 са водачи (51,55 процента), 172 са пасажери (28,15 процента), 123 са пешеходци (20,13 процента); 1 е служащ на пътя (~0,16 процента).

За първите шест месеца на 2019 година са настъпили 2 896 ПТП с потърпевши лица, при които са починали 254 и са ранени 3 653 участника в придвижването. Средното систематизиране на ПТП с потърпевши лица през 2018 година е по 239 ПТП на регионална дирекция на Министерство на вътрешните работи (ОД МВР) при общо 6684 случая на територията на 28 Областни дирекции на Министерство на вътрешните работи. Най-много ПТП са настъпили на територията на ОД Министерство на вътрешните работи Пловдив - 919, на Столична дирекция на вътрешните работи - 798, и Варна - 728.
В отчета са показани още данни за дяловото систематизиране на ПТП за републикански пътища, общински пътища и улици: от общия брой ПТП 6 684: 348 ПТП са настъпили по общински пътища (5.3 процента), 2 136 ПТП са настъпили по републиканските пътища (31.9 процента), 4 200 ПТП са настъпили в рамките на градове и села (62.8 процента).

И през 2018 година се резервира наклонността за по-голям брой ПТП в обитаемоте места (4 207 - 62.94 % от всички ПТП). В границите на обитаемоте места е и най-големият дял на ранените (57.29 % от всички ранени). В градовете по отношение на селата пътните произшествия и ранените са седем пъти повече, а починалите са близо три пъти повече. Най-голям дял на починалите (56.3 % от всички загинали) се отбелязва по републиканските пътища.

В класификацията на най-вероятните аргументи за настъпване на пътни катастрофи преди всичко се подреждат нарушаванията на водачите с 6 470 ПТП (96,80 % от всички 6 684 ПТП), като максимален брой ПТП с нарушаване на лидер са настъпили по причина "скорост ", по-конкретно заради несъобразена с пътните условия скорост (1 107 ПТП със 142 починали и 1 459 ранени).

Близо 2,5 млн. са дейните водачи в България. Според данните на статистиката човешкият фактор е измежду главните аргументи за настъпване на пътно-транспортни катастрофи, като за 2018 година огромната част от записаните ПТП в България са докладвани като настъпили в резултат на човешка неточност, сочи отчетът.

През 2018 година вследствие на ПТП са починали 35 и са ранени 1 132 деца. Броят на починалите и ранените деца-пътници в ППС през 2018 година е намалял по отношение на миналата година (съответно с -4 и с -49). Загиналите и ранените деца-пешеходци са се нараснали (съответно с 4 и с 33). Броят на починалите през 2018 година деца-пътници (23) съставлява 65,71 % от всички 35 починали при ПТП през годината деца и 13,37 % от всички 172 починали пасажери. Отчита се задържане на високия дял (65,71 % при 75,00 % през 2017 г.) на починалите деца-пътници, показващо към момента ниска просвета на държание на водачите, в чиито ППС пътуват деца, а по този начин също и на водачите като цяло, защото виновността за ПТП не във всички случаи е на лидера на ППС, в което пътува детето, се отбелязва в отчета.

Обобщеният проект за деяние, направен от Държавна организация "Безопасност на придвижването по пътищата ", планува промени в нормативната и институционалната рамка като част от тях са основаване на легална формулировка за понятието "безопасност на придвижването по пътищата ", както и уточнение на дилемите на структурите, участващи в осъществяването на политиката за БДП и осъществяване на рекомендациите на Функционален разбор на политиката по пътна сигурност.

В региона на държанието на участниците в придвижването по пътищата се показва, че би трябвало да се усъвършенства системата за образование на преподавателите на водачите, както и създаване на нов набор от изпитни въпроси за кандидат-шофьорите с по-силно изразена устременост към практиката. До 2020 година се планува регламентиране и поетапно въвеждане на автоматизирани системи за ръководство, предопределени да предотвратят ръководството на МПС с съществуване на алкохол в кръвта над законово допустимото.

При контролната активност проектът планува разширение на обсега на пълномощията на общините в посока реализиране на надзор във връзка с положението на пътните настилки, уреди, маркировка, сигнализация. Също и подобряването на събираемостта на санкциите и повече експедитивност при връчването на електронни фишове. Предвижда се още и основаването на обединен център за обработка на нарушаванията.

Част от изводите в отчета са, че съотнесено към равнището в Европейски Съюз общата транспортна инфраструктура на страната като цяло е с незадоволително качество. Въпреки подхванатите през последните години ограничения, подобрението на цялостното положение на пътищата към момента не е с нужната успеваемост. Около 1/3 от републиканската пътна мрежа е с незадоволително качество на настилката, написа в отчета.

Освен това пътеуказателната система, обсъждана от позиция на организация на придвижването - маркировка и сигнализация, е в незадоволително положение, се показва в документа. Според него липсват противозаслепителни уреди по пътищата, както и изцяло построена умна транспортна система за ръководство на трафика - под формата на обединен надзорен център. Липсата на задоволителен финансов запас за създаване и поддържане на пътната инфраструктура е значителен проблем, който изисква наличните средства да се разходват оптимално и с оптимален резултат върху положението на пътната мрежа и БДП, допълват от организацията.

По отношение на Медицинската помощ от ДАБДП показват, че няма задоволително подготвени парамедици. Както и, че съществува фактическа неравнопоставеност на популацията на страната във връзка с времето за достъп до незабавна здравна помощ. Системата за незабавна здравна помощ не разполага с ясно регламентирани и обезпечени благоприятни условия за прилагане на профилиран хигиеничен превоз за труднодостъпни райони (въздушен, високопланински верижен и др.), се отбелязва в отчета. Съществуващите незабавни отделения не са добре обезпечени кадрово, софтуерно и финансово, е различен извод на организацията.

Агенцията прави заключения и за автомобилния парк у нас, за който написа, че е със междинна възраст от над 18 години и макар наклонността за последователно възобновяване към момента остава прекомерно остарял. Над 80 % от ремонтите на коли се правят от нерегистрирани сервизи, показват от ДАБДП в своите заключения и допълват, че най-честите механически неизправности, които водят до произшествие, са пръсване на гума и щета в спирачната уредба. Също по този начин в изводите се споделя, че България доста изостава във връзка с потреблението на екологични, сигурни и икономични автомобили
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР