Стратегиите на Роджър Фиск помагат на Барак Обама да стане

...
Стратегиите на Роджър Фиск помагат на Барак Обама да стане
Коментари Харесай

Роуминг: Роджър Фиск за властта и медиите

Стратегиите на Роджър Фиск оказват помощ на Барак Обама да стане президент на Съединените щати през 2008 година и 2012 година

В навечерието на Европейските избори той има едно доста просто обръщение към всички бъдещи претендент – политици: „ Не бъдете такива, каквито не сте. Винаги след време това се разбира”.

Снимка: btvnovinite.bg

За доста хора Роджър Фиск трансформира президентските акции по целия свят. Стратегиите му по акциите на Барак Обама през 2008-ма и 2012-та, постановат нов стандарт за връзка с хората. Фиск е първият който осъзнава, че обществените мрежи са мощно оръжие, само че през 2008-ма, на хоризонта към момента няма подправени вести. Нито тактиките за мятане на хората в крайности, пробуждайки омразата и разделянето.

Кажете ми по какъв начин наподобява една съвременна политическа акция сега? Да убеждава хората или да ги обърква, сплашва? Кое е по-печелившо сега?

Всеки от способите, употребявани в президентски акции, дори и в маркетингови акции, са просто принадлежности. Можеш да използваш един чук както, с цел да счупиш прозорец, по този начин и с цел да изградиш дом. Зависи значително от индивида /или партията/ за каква цел употребява акцията – да осведоми или да дезинформира. Според мен най-важното – и се стремя да го споделям с хора от целия свят - е, че една всеобхватна информационна тактика и акция дава най-хубав резултат, когато съчетава в себе си нови и остарели способи. Така че – да, има място и за обществени мрежи, и за данни, и за аналитична информация. Но към момента мнозина получават информацията си от малкия екран. От телевизионните вести и пресата. Или пък от радиото, до момента в който карат кола. Много се втурват към най-новото, най-последното, само че в действителност ефикасната акция е комбиниране от остарели и нови начини.

Снимка: Reuters
През 2011 година, Обама минава през една от най-големите имиджови рецесии на своето президентство. Доналд Тръмп ненадейно потегля по медиите, с изказванието, че Обама не е роден в Съединените щати. Месеци наред, Белият дом мълчи, а Тръмп усилва интензивността на офанзивите. Може да ви се стори необичайно, само че тези изказвания удрят Обама прочувствено и душевен. Докато не идва 30-ти април, 2011 година Вечерта, в която на банкет пред всички репортери в Белия дом и специфични посетители, измежду които е и Тръмп, Обама отвръща на удара. С хирургическа акуратност.

" След като Белият дом популяризира акта ми за раждане, аз съм подготвен да стигна още по-далеч. Тази вечер, за първи път ще ви покажа видеото от моето раждане. Никой не е виждал тези фрагменти от 50 години, даже и аз. Нека забележим ", афишира президентът Обама.

След фрагментите от " Цар Лъв ", Доналд Тръмп става обект на толкоз тъкмо ориентирани насмешки, че след няколко минути, той напуща залата с наведена глава.

" Сигурно никой не е по-щастлив, по-доволен да види най-сетне разрешението на казуса с акта ми за раждане от Доналд. И може би тъй като той най-сетне може да се концентрира още веднъж върху тематиките, които имат значение. Например - Фалшифицирахме ли кацането на Луната? Какво в действителност се е случило в Розуел? И къде са Биги и Тупак?! ", продължава Обама.

Това обществено оскърбление и желанието за отплата, съгласно мнозина е повода, Тръмп да се кандидатира за президент. Но това е първият случай, в който президентът на Съединени американски щати е заставен да отговори на подправена вест, споделяна всеобщо в общественото пространство.

Очаквахте ли подправените вести да се трансфорат в толкоз публикувана пандемия през последните години? Защото Вие сте употребявали обществените мрежи през годините, в които сте бил управител на всички президентски акции в Съединени американски щати, само че в началните години смятахме, че обществените мрежи се основават за положителни цели.

Зависи от желанията на обособения човек. Много значително е да се разбере, че обществените мрежи могат да подсилят главните цели и полезности на дадена организация. Но също могат да изградят напълно друг образ на обещано лице, артикул или идея. В доста случаи с цялостното схващане, че замърсяват околната среда, някои компании организират акции в обществените мрежи, представяйки се за бранители на околната среда. Рано или късно обаче тези неща излизат нескрито.

И по този начин се образува раздор сред това, което настояват, че са, и това, което са в реалност. Няма прийом или обществена мрежа, която може да поправи този раздор. Повечето от тези канали според мен, най-малко моят опит сочи това, правят работа само, в случай че се основават на истина и почтеност, на неподправеност. Така се градят трайни връзки на доверие с потребителите на новините или с гласоподавателите и клиентите. Така подобавам към въпроса аз.

Снимка: btvnovinite.bg
Тръмп нападна медиите. Той е измежду хората, които постановиха лексиката, че медиите са част от статуквото. Тръмп трансформира своя туитър акаунт в виртуален револвер, който гърми против сериозните гласове против себе си. Медиите също постоянно реагират реципрочно - на гръм, дават отговор с автоматизиран откос. Стигна се досега, в който медии и администрация водят война.

Как съгласно Вас ще приключи борбата сред администрацията на настоящия президент и някои от най-големите медии в Съединени американски щати – Ню Йорк Таймс и Си Ен Ен, да вземем за пример?

Нито един президент не харесва метода, по който медиите го отразяват. Това се дължи на ролята на медиите като коректив на властимащите. И се отнася освен за президентите. Валидно е и за хората по върховете в бизнеса, кметовете и органите на локалното самоуправление. Не става въпрос за война, нито за другарство. Според мен сегашната администрация не може да разбере, че ролята на пресата не е да бъде рупор на посланията и дневния й ред. Ролята на Ню Йорк Таймс и Си Ен Ен, както и на медиите от другата страна на идеологическия набор, е да слагат в светлината на прожекторите хората на власт и да ги държат виновни за дейностите си. Медиите не са средство за продобиване на съревнование по известност. Такова е тяхното предопределение, най-малко в изискванията на американската народна власт.

Между другото, това е световна наклонност. В нашия район, Източна Европа, Унгария, Малта, в България, доста от хората на власт считат, че медиите би трябвало да са техни почитатели. И че сериозните са техни врагове. Защо се случи по този начин?

Е, аз мога да приказвам единствено за личната си страна. Нормално е да си мислят - " Всички би трябвало да видят какъв брой положителни са желанията ми, всички би трябвало да са наясно, че желая единствено най-хубавото за страната си. " Но както споделих, ролята на медиите не е такава. Поне в Съединените щата пресата не е основана, с цел да бъде придатък към администрацията.

Снимка: btvnovinite.bg
Ако в този момент би трябвало да издигнете политик, каква би била първата Ви стъпка? Нещата са доста разнообразни в Европа и в Съединени американски щати, несъмнено..

Първата стъпка – и това важи както за артикули, корпорации, дела или във Вашия образец претендент за политически пост - е да сте наясно за какво тъкмо се кандидатирате за този пост, какво тъкмо желаете да извършите. В първата акция на Обама той беше наясно какво тъкмо ще каже, какво тъкмо ще направи. И в случай че хората възприемат концепциите му – отлично.

Преминаваме по-нататък. Още в самото начало обаче той съобщи, че ще бъде подобен, какъвто е. Няма да се приспособява към някакви съвременни настроения или трендове. Няма внезапно да каже – да, и аз съм за това, макар че в действителност не е. За нещо, което е известно или е в новините. Ако си построил тезата си разумно, в случай че си почтен и автентичен, когато заявяваш за какво си се кандидатирал, градиш едни постоянни и сполучливи взаимоотношения с близките. На базата на честността и истината. Ако се изправиш пред хората и се опитваш да се представяш за нещо друго от това, което си или което искаш да постигнеш, няма в света информационна тактика или обществена мрежа, която да ти е на помощ, тъй като рано или късно ще се стигне до този раздор сред това, което си и това, което казваш, че си. И хората няма по какъв начин да ти го простят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР