Стратегиите на Евросъюза в областта на външната политика, сигурността и

...
Стратегиите на Евросъюза в областта на външната политика, сигурността и
Коментари Харесай

Общата европейска отбрана - тема на днешната интерпарламентарна конференция

Стратегиите на Евросъюза в региона на външната политика, сигурността и защитата - тематика във втория ден на интерпарламентарната конференция в София. Вниманието на европейските политици и през днешния ден беше фокусирано върху Западните Балкани и ускоряването на процеса по присъединението им, както и върху общата европейска защита.

София

Дискусията беше фокусирана върху критериите на присъединение на страните от Западните Балкани и по кое време това може да се случи.

Най-важното е да бъдат подкрепени промените в тези страни за работещи институции, господство на правото, битката против престъпността и корупцията, подготовка на стопанските системи за бъдещото участие и по-добър живот на хората. Това сподели по време на първата част от полемиката вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя уточни, че единствено построяването на транспортния кулоар Номер 8 би донесло 6% нарастване на Брутният вътрешен продукт в страните, през които минава, и 200 000 работни места.

Според участниците във форума, критериите за присъединение са задоволително ясни и показаха, че фокусът би трябвало да бъде върху промените, а не толкоз върху датата за присъединение.
Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Ние също, като Европейски Съюз, би трябвало да сме подготвени да ги приемем тогава, когато те изпълнят критериите, в което не се колебая, за участие. Съгласихме се, че тази тактика е всеобхватна, дълготрайна, навременна, също по този начин, съгласно някои, беше и закъсняла, апропо, също по този начин почтена, без да дава напразни очаквания, само че в това време и доста мотивираща, и стимулираща. Томас Майер-Хартинг - изпълнителен шеф на Европейската работа за външна активност за Европа и Централна Азия: В тактиката се споделя, че на този стадий никой от сътрудниците в района не извършва напълно критериите в тяхната цялост, само че нашите старания са ориентирани към това да ги подкрепим да го създадат. По отношение на датата 2025 година - това не е закрепена целева дата.
Представителите на парламентите на страните членки на Европейски Съюз разискаха и общата европейска защита, която към момента е в доста начален стадий.

Основен акцент в диалозите беше съдействието сред Европейски Съюз и НАТО и по какъв начин силите на съюза да бъдат употребявани, без да дублират НАТО.

Накратко: повече страни би трябвало да вземат участие с повече планове в ПЕСКО, или Постоянното структурирано съдействие на Европейски Съюз в региона на защитата, която е стратегия за създаване на общи планове за закупуване на въоръжение и друга отбранителна инфраструктура.

Говори се за ролята на батальонните бойни групи на Европейски Съюз, които съвсем не са употребявани от основаването си преди повече от 14 години. Ролята на тези групи е да бъдат употребявани в мироопазващи интервенции отвън Европейски Съюз.

Експертите и парламентарситите приказваха и за Европейския защитителен фонд и Общия обзор на разноските за защита.

Повече пари за защита, вложени в общи планове за въоръжение, рационализация и киберзащита - този е пътят за доизграждане на Общата европейска защита, съгласно парламентаристи и специалисти от Европейски Съюз.
Константин Попов, предс. на Комисията по защита Народно събрание: Европейски Съюз подхваща съществени стъпки за създаване на защитителен капацитет посредством реализация на Глобалната тактика. Стратегическото партньорство с НАТО е продължение на тази цел.
25 от 28 страни членки вземат участие в Постоянното структурирано съдействие, Европейският фонд за защита набира 5,5 милиарда евро годишно за общи планове, а общият обзор на разноските за защита би трябвало да продължи, съгласно участниците.
Михнеа Моток, Европейски център за политически тактики: На Мюнхенската конференция по сигурността Жан-Клод Юнкер сподели, че Съединени американски щати са се обърнали към нас с искане да създадем нещо за личната си сигурност. Тръмп е четвъртият подред президент на Съединени американски щати, който насочва сходно искане. Общата европейска защита е най-подкрепяният план в Европейски Съюз и главната причина за това е, че не е минало 3-месечие без огромно терористично нахлуване в Европа.
Батальонните бойни групи на Европейски Съюз, основани през 2005 година, би трябвало да имат още по-голяма роля и да бъдат употребявани в задачи на Съюза, съгласно специалистите.
Габор Иклоди, дир. на дирекция „ Управление и обмисляне при рецесии " - ЕСВД: Батальонните бойни групи са " Ферари " -то в гаража, което ние в никакъв случай не използваме. Концепциите на Европейски Съюз и НАТО са идентични активиране на групите, в случай че ситуацията в избран район стане доста обезпокоително и има враждебни дейности. От основаването на бойните групи до момента обаче ние в никакъв случай не сме ги употребявали.
Развивайки личната си защита, Европейски Съюз би трябвало да задълбочи и съдействието с НАТО, съгласно специалистите.
Бойко Ноев, някогашен министър на защитата на Р България: Пред нас има съществени закани: миграция, тероризъм, хакерски атаки, хибридна война с Русия, ситуацията в Сирия и съпътстващите проблеми. Тодор Тагарев, някогашен министър на защитата на Р България: Сътрудничеството сред Европейски Съюз и НАТО се задълбочи, само че би трябвало да избегнем повтаряне на нашите функционалности. Ролята на НАТО остава незаменима за опазване интегритета на европейските страни и отбиване на всеки евентуален агресор.
Въпреки съдействието с НАТО, остават още нерешени проблеми: множеството страни членки не отделят 2% от бюджета си за защита, типовете въоръжения в европейските армии са 178, а войските на Стария континент се придвижват прекомерно постепенно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР