Стратегическото партньорство между България и САЩ, сътрудничеството в областта на

...
Стратегическото партньорство между България и САЩ, сътрудничеството в областта на
Коментари Харесай

Борисов: Правим военни бази за 300 млн. лева, за да сме лоялен член на НАТО

Стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати, съдействието в региона на защитата, индустриалното и научно-технологичното партньорство разиска министър председателят Бойко Борисов по време на срещата си с асистент държавния секретар на Съединени американски щати по политико-военните въпроси Кларк Купър, който е на посещаване у нас.

Борисов акцентира, че България и Съединени американски щати са съдружници и стратегически сътрудници, като взаимоотношението сред двете страни е изключително необятно и с наклонност за по-нататъшно задълбочаване както на двустранна основа, по този начин и в границите на НАТО и съдействието сред Европейския съюз и Съединени американски щати.

Министър-председателят уточни, че Стратегическият разговор България-САЩ, чиято първа сесия се състоя на 8 януари тази година в София, съставлява нова глава и по-високо равнище на партньорство в предпочитаните области от съвместен интерес.

Обсъдени бяха още изгодите от научно-технологичното съдействие сред двете страни, за което на 4 септември 2020 година Министерският съвет утвърди план на съглашение сред двете държавни управления в тази сфера.

Друг акцент в диалога бе българо-американското съдействие в областта на защитата. Борисов изрази задоволство, че се работи интензивно по осъществяването на Пътната карта за военно съдействие сред България и Съединени американски щати за интервала 2020-2030 година, която той контракти с американския президент Доналд Тръмп по време на визитата му във Вашингтон през ноември предходната година. А министрите на защитата на двете страни я подписаха преди броени дни.

"Благодарни сме за поредната поддръжка на Съединени американски щати за модернизацията на нашите въоръжени сили, тъй като по този начин страната ни става още по-сигурна, което усилва и качествата на НАТО ", посочи министър председателят.

Министър-председателят добави, че реализацията на двустранното индустриално съдействие по линия на придобиването на самолетите F-16 Block 70 ще способства за дълготрайното икономическо развиване и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера. Благодарение на договореностите ще се внедри неповторимо за страната ноу-хау в българската промишленост, която развива активност в региона на сигурността и защитата.

Борисов подчертава върху това, че българското държавно управление обезпечи финансиране в размер на 300 милиона лв. за идващите три години за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите 100 милиона лв. бяха отпуснати по бюджета на Министерството на защитата още през август тази година, а в проекта на бюджета за следващата година са идващите 100 милиона лв.. Със средствата ще се построи инфраструктура, която ще се употребява и от в този момент съществуващите бойни самолети във Военновъздушните сили. "Целта ни е да създадем съвременна инфраструктура във военните ни бази като предан съдружник в Алианса ", означи премирът.

Бе разисквана и усилената взаимна българо-американска защита на въздушното пространство на Република България (Air Policing), която стартира на 26 септември и ще продължи до 30 октомври 2020 година "Подобни взаимни дейности покачват качествата на нашите Военновъздушни сили, което е и в полза на гарантиране на сигурността на съдружниците от Алианса ", регистрира министър-председателят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР