Стратегическият източен град Лиман в Източна Украйна е напълно прочистен“,

...
Стратегическият източен град Лиман в Източна Украйна е напълно прочистен“,
Коментари Харесай

Украйна освободи Лиман часове, след като Путин го анексира завинаги

Стратегическият източен град Лиман в Източна Украйна е „ изцяло прочистен “, сподели украинският президент Володимир Зеленски в малко видео, оповестено в Telegram, ден откакто Русия разгласи, че изтегля войските си. Градът е част от един от четирите района, които съветският президент Владимир Путин анексира в петък след референдумите, избрани от Украйна и нейните съдружници за противозаконни, написа Bloomberg TV Bulgaria.

Обединеното кралство сподели, че съветските войски с „ непълен личен състав “ евентуално са претърпели тежки загуби по време на изтеглянето и че последният неуспех на армията е довел до остри публични рецензии. Русия продължи да употребява ирански дронове, с цел да нападна Украйна през уикенда. Седем дрона Shahed-136 са били изстреляни към Николаевска област, като пет са били свалени от украинската противовъздушна защита, заяви армията на страната. Друг дрон камикадзе удари учебна постройка в Кривий Рог, родния град на президента Володимир Зеленски, повреждайки два етажа и предизвиквайки пожар.

Руските офанзиви са били ориентирани и против град Запорожие, споделиха управляващите. Електроцентрала в региона на Одеса и доста резиденции в Николаев бяха изумени с ракети „ Искандер “ и С-300 в събота. Украинската войска, която продължава да контраатакува, сподели, че е блъснала съветски склад за муниции и други командни пунктове и противовъздушни батареи. Димът, който се издига покрай летище Белбек в Севастопол, Крим, е породен от аероплан, който е прелетял над пистата за кацане и се е запалил, сподели губернаторът на окупирания район. Изображения на черен пушек и нещо, което изглеждаше като детонации на боеприпаси, заляха обществените медии.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин сподели, че украинските сили основават „ някои в действителност положителни резултати “, до момента в който не престават да си връщат окупираната от Русия територия, в това число завладяването на стратегическия град Лиман. „ Много сме окуражени от това, което виждаме сега “, сподели Остин пред кореспонденти в Хонолулу дружно с австралийския министър на защитата Ричард Марлс. Марлс сподели, че войната има капацитет да се трансформира в „ нескончаем спор “, изискващ поддръжка за Украйна за дълготрайно време. " Непредизвиканата експанзия " от страна на Русия " не би трябвало да бъде оставена по този начин ", сподели той.

Украинските сили влязоха в събота в стратегическия източен град, откакто обкръжиха съветски войски, оспорвайки изказванието на президента Владимир Путин, че е анексирал региона предходния ден. Министърът на защитата на Русия удостовери, че нейните сили са се изтеглили „ при опасност от обграждане “. Путин сподели, че Москва анексира четири окупирани украински района " вечно " и неведнъж предизвести, че ще употребява всички налични средства, с цел да отбрани териториите. Съединени американски щати и членовете на Европейския съюз осъдиха този ход. В петък Съединени американски щати глобиха стотици руснаци, в това число ръководителя на централната банка Елвира Набиулина и вицепремиера Александър Новак, основна фигура в връзките на Русия с ОПЕК. Руското министерство на защитата сподели по-късно, че неговите сили са се „ изтеглили, измежду опасност от обграждане, на по-благоприятни позиции “ в постоянен отчет от бойното поле, оповестен в Telegram.

Видео, оповестено в Twitter в събота от Андрий Йермак, началник на президентската канцелария на Украйна, демонстрира бойци, които издигат украински жълто-син байрак в покрайнините на Лиман. Прокремълски военни блогъри разкритикуваха командването на съветските въоръжени сили, че не съумя да се поучи от грешките си в Харков.

„ Загубата на Лиман е на първо място удар върху репутацията на Руската федерация, защото от през вчерашния ден той на процедура е част от територията на Русия “, се споделя в телеграм-канала Rybar. Отвоюването на Лиман, който съветските войски окупираха през май, възвръща контрола на Киев върху основен пътен и железопътен възел, който силите на Кремъл са употребявали за логистична поддръжка в източния район на Донецк.

Това може да проправи пътя на украинската войска да навлезе по-дълбоко към градове като Севердонецк и Лисичанск в прилежащата област Луганск, които паднаха по време на съветска атака през лятото. И всичко това се случва на фона на съветската „ анексия “ на района след референдумите, необятно наричани противозаконни. Град Кремина на изток от Лиман може да бъде идната цел, сподели губернаторът на Луганск Сергей Хайдай във Facebook.

„ Важно е да се превземе зоната, която отваря пътя за освобождение на селищата в Донбас - Сватово, Кремина, Северодонецк и други “, сподели по малкия екран Сергей Череватий, представител на въоръжените сили на Украйна. Напредването на Украйна идва, откакто нейната светкавична контраатака опустоши съветските сили от по-голямата част от североизточния регион на Харков през септември. Смята се, че този замайващ поврат стои зад активизирането от Путин на 300 000 спомагателни бойци, с цел да се опита да си върне самодейността на фронта - ход, който накара доста мъже в наборна възраст да изоставен страната. Украйна се стреми да употребява преимуществото си и да си върне допустимо най-вече територия, преди Русия да укрепи защитата си с наборници, а настъпването на зимата прави бързия прогрес по-труден.

Чеченският водач Рамзан Кадиров, съдружник на Путин, изрази безпокойствие от рухването на Лиман след завладяването предишния месец на поредност от градове, в това число железопътния възел Изюм, плацдарм за съветската акция в Източен Донбас. „ Вчера церемониал в Изюм, през днешния ден знаме в Лиман, какво ще бъде на следващия ден? “ сподели Кадиров в Telegram. „ По мое персонално мнение се нуждаем от по-радикални ограничения, в това число военно състояние в граничните райони и потреблението на нуклеарно оръжие с ниска мощ. "

Незаконно анексиране

Путин подписа документи на гала в Кремъл в петък, с цел да формализира анексирането от Русия на районите Донецк и Луганск в Донбас и два други окупирани района в Южна Украйна, Запорожие и Херсон. Организация на обединените нации и доста страни оповестиха анексията за противозаконна и Съединени американски щати постановиха нови наказания в отговор. Руският водач Владимир Путин сподели, че териториите – представляващи към 15% от Украйна, в това число някои от нейните най-продуктивни селскостопански и индустриални зони – ще бъдат част от Русия „ вечно “. Путин заплаши да употребява „ всички налични “ военни средства, с цел да отбрани най-голямото присвояване на земя в Европа след Втората международна война в следващата си нуклеарна опасност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР