„Стратегически силните страни на България са ядрена енергетика, ключови суровини

...
„Стратегически силните страни на България са ядрена енергетика, ключови суровини
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: България има енергийно предимство в региона, което трябва да се използва

„ Стратегически мощните страни на България са нуклеарна енергетика, основни първични материали и опцията за звено, което да дефинира свързаната електропреносна мрежа. Имаме най-големия потенциал на мощности в района и това би трябвало да се употребява. Това очертахме като преимущество пред представителите на европейската енергийна промишленост и евродепутати дружно с водещите представители на българската енергийна промишленост на конференцията „ ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ- ОСНОВА ЗА РАЗВИТИЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ИНДУСТРИЯ. РОЛЯТА НА БЪЛГАРИЯ “, която проведох в Европейския парламент в Брюксел. “ Това съобщи евродепутатът от Българска социалистическа партия и Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова пред Българска национална телевизия. Тя добави, че са приети високите стандарти на сигурност на нашия енергиен бранш и специалистите, с които разполагаме. Изтъкна обстоятелството, че България е един от главните експортьори в Европа на основни първични материали като олово, мед и цинк.

„ За да имаме уравновесена енергийна система, не трябва да подценяваме и базовите мощности. Те също ще са част от тази система на съгласуваност на електропреносната мрежа. Ядрената енергетика ще бъде част, би трябвало да бъде част “, посочи Пенкова.

Евродепутатът означи, че в Брюксел е бил подложен въпросът от Европейската комисия към специалистите от нуклеарният бранш в България- за какво имаме лицензирана площадка и сме на половината от построяването на един план в ядрено-енергийния сектор- АЕЦ Белене, а сега започваме още веднъж различен план, който ще коства доста по-скъпо и даже не може да се реши каква е цената. „ В момента има лиценз единствено за един реактор на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “. За дотъкмяване на плана в АЕЦ „ Белене “ специалистите споделят, че са нужни още към 5 милиарда евро. За съпоставяне специалистите пресмятат над 15 милиарда евро, за построяването на новия план в АЕЦ „ Козлодуй “. Всичко това ще отнеме извънредно доста време, а ние рискуваме да се окажем в обстановка, в която подхващаме построяването на един по-скъп план, с по-дълги периоди и в някакъв миг ще се наложи България още веднъж да внася електрическа енергия. На тези въпроси би трябвало да дават отговор хората, които взеха това решение, тъй като в последна сметка българските жители ще са тези, които ще платят цената “, разяснява Цветелина Пенкова.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР