Страстите от последните дни покрай АЕЦ Белене се разгарят на

...
Страстите от последните дни покрай АЕЦ Белене се разгарят на
Коментари Харесай

Експерти: Правителството трябва да даде отговори на серия от въпроси по проекта АЕЦ Белене


Страстите от последните дни около АЕЦ " Белене " се разгарят на фона на информациите, че непознат съветник ще търси избавление за въглищните ни централи и че българските ТЕЦ-ове са измежду международните замърсители със серен диоксид. Топлоелектрическа централа и АЕЦ или Топлоелектрическа централа против АЕЦ - това разясниха по БНР ръководителят на УС на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков и Руслан Стефанов, шеф в Центъра за проучване на демокрацията.

Според Нейков държавното управление би трябвало да даде отговори на серия от въпроси, свързани с плана за АЕЦ " Белене ", тъй като става дума за 20 милиарда лв.. Той съобщи, че ще напише тези въпроси и ще ги изпрати на министър Теменужка Петкова. По думите му най-важният въпрос е: " Как, без да имаме настояща енергийна тактика и без обновена тактика за отработеното нуклеарно гориво и радиоактивните боклуци, както и без настоящ народен проект за енергетика и климат, вместваме един подобен огромен план, който е за 50-60 години напред. Вторият огромен въпрос е за нуклеарния риск - кой каква отговорност ще носи ".

Стефанов посочи, че във връзка с нуклеарния риск нещата са ясни - той в никакъв случай не се носи от частния вложител: " Ако има неприятни последици, те ще се носят от българската страна... Проблемът на нуклеарната енергетика е, че тя не е гъвкава ".

Нейков съобщи, че е черноглед за този план и посочи, че в случай че въпреки всичко той в миналото проработи, това ще е някъде през 2032-2035 година.

Руслан Стефанов уточни, че за приемането на 50 хиляди лв. по европейски план се изискват повече документи, по-добре структурирана и желаят повече информация за историята на компанията, в сравнение с при процедурата за избор на стратегически вложител за плана: " Ако видите оповестените формуляри за това какво се изисква от стратегическия вложител, цяло знамение е, че бяха единствено 13 претендентите, можеше да бъдат три пъти по 13.... Всичко е в пожелателен темперамент. Толкова непрофесионално ".

" Става въпрос за някакви доста съответни частни стопански ползи, опълчени на българския поданик ", счита Стефанов.

" Правителството е в обстановка на доста заварени положения, в следствие от дейности на други държавни управления ", уточни още Нейков. Той счита, че страната позволи огромна неточност - та изгуби най-големият си покровител, това е публичното мнение:

" Когато през 2002 - 2005 година се работеше по възобновяването на плана за " Белене ", публичното мнение показваше към 80% поддръжка за този план. Към днешна дата към този момент надали има 30-40%, а като има отговор на всички въпроси, ще е и по-малко ".

Нейков разяснява, че при предоставяне на държавни гаранции за плана Европейска комисия ще упорства процедурата да стартира изначало, тъй като ще има неравнопоставеност, предвид на разпоредбите за конкуренцията.

Според Стефанов Европейска комисия няма да желае сега отговор за това дали страната дава гаранции по плана, само че в случай че след 15 години се откри, че някъде в цялата процедура е предоставена държавна помощ, тогава Европейска комисия ще изиска тази помощ да бъде възобновена.

Според двамата специалисти има задоволително огромен опит в европейските страни във връзка с въглищните централи и страната би трябвало да избере най-хубавата тактика.

-----------------------------------------------------

Цялото изявление можете да чуете на страницата на БНР: http://bnr.bg/post/101158088/aec-belene
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР