Страстен почитател на уестърните засне два свои филма и е

...
Страстен почитател на уестърните засне два свои филма и е
Коментари Харесай

Любител снима уестърни сред природата на Пазарджишко

Страстен обожател на уестърните снима два свои кино лентата и е напът да пусне трети. Сам финансира всичките си планове и не търси компенсация - прави ги за свое наслаждение и ги пуска в интернет за свободно гледане.

Иван Божков е роден през 1968 година в Пазарджик. В момента живее в Капитан Димитриево. Работи в една от локалните мебелни заводи. Вдъхновение получава от любовта си към природата и конете, която има от дете. Образованието му не е обвързвано с кинематографията, а началото на забавното му начинание е много сантиментално.

„ Преди към 20 години един ден другар ми даде една своя кобила, която яздих от Пазарджик до Ракитово. Минавайки през гората на село Паталеница, бях впечатлен от хубостта. В този миг ми се прииска някой да снима тази красота, както и мен в ролята на безгрижен ездач измежду тази неповторима зеленина.

Няколко дни по-късно споделих тези мои дребни завършения и желанието да бъдат снимани с прочут - треньор по конен спорт. Той незабавно откликна - сподели да намеря кой да снима, а той ще ми даде кон. Така се стартира.

Винаги съм бил огромен обожател на уестърните. Сред обичаните ми заглавия са „ Златото на Макена “, „ Великолепната седморка “, „ Имало едно време на Запад “, Бледият ездач “, „ Сбогом, Гринго “. Много одобрявам Клинт Истууд.

При първите ми опити техниката не беше толкоз усъвършенствана и лесна за монтаж, колкото е в този момент, само че с повече усърдие се получаваше. Познавах две професионални ездачки от село Пищигово, които снимах в първия си филм - „ Възмездие “, посредством тях организирахме и обезпечаването на коне и още участници. Най-трудно беше намирането на актьори и дрешник, най-много - достоверни облекла и аксесоари. За фон използвахме красиви местности на Цигов чарк, край Овчеполци и Добра вода, по поречието на Луда Яна.

За мое голямо наслаждение първият ми филм беше излъчен от тогавашната телевизия „ КабелСат “ и това беше огромна премия за напъните ми.

Смятах, че съм завършил с киното, само че то очевидно не беше завършило с мен. Наложи се да отида на гурбет в Испания. Там се срещнах с едно локално семейство. Имаха две превъзходни кучета, порода Аляска Маламут. Изключително умни, а когато наоколо минеше кола за спешна помощ или пожарна, започваха да вият като вълци, усещайки, че нещо не е наред.

Един ден, когато бях останал без работа и седях обезпокоен на вълнолома на пристанище Олива, изпитвайки носталгия към родината, още веднъж чух този писък. И ме обзе концепцията да снима нов филм, като включа и кучетата, като даже ги виждах по какъв начин вият на гроба на основния воин. Така започнах да пиша сюжета за „ Мъст “. Първата сцена стартира точно с виещото на гроба четириного.

Друг въздействащ миг са лешояди, също летящи над гроба на героя. За да ги снима, съм ги преследвал 4 дни, катерейки се по скалите в планинска околност в Испания.

Тогава инцидентно научих за каубойското градче Мини Холивуд, намиращо се в Испания, провинция Алмерия. Там са снимани доста известни американски уестърни, в това число с присъединяване на моя идол Клинт Истууд. Макар и с доста инциденти и компликации, съумях да снима част от фрагментите за кино лентата си в това градче. За мен беше огромна чест да ми се даде такава невероятна опция!

Други подиуми пък са направени в България. Тук бях провел професионален оператор, пиротехници и други експерти от киното. И още - доста техника, коне, достоверни дрехи. Наложи се да построим къща в стила на уестърните и егрек за конете над град Пещера в местността Синия връх. Снимахме в извънредно красиви кътчета природа. Една от мощните подиуми, в която основният воин Джон Бекет, в чиято роля съм аз, и неговата обичана Мегън Бекет, изиграна от Иванка Шекерова, се къпят в леденостудените води на водопада в тази околност. Всички каубойски седла, ласа, цялата екипировка на конете са купени персонално от мен. Седлото на което аз яхвам, е ръчна направа, поръчано особено за кино лентата от Мексико “.

Така са създадени евентуално първите в страната ни любителски уестърни, дело на Иван Божков - като сценарист, продуцент и режисьор. Той обаче не стопира дотук. Неуморим е в желанието си да твори още веднъж. Така стартира третия си филм, който е с работно заглавие „ Преследване “. Снимките още веднъж се вършат в България и Испания.

Божков е признателен на многото си съидейници за оказаната поддръжка - Иванка Шекерова от Пловдив, Николай Попов, Джамер Чауш, Атанас Стоилов от Пещера. Те също като него се впускат в приключението на любителските уестърни, без да търсят компенсация. Заради концепцията и любовта към киното.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР