Страшно звучи, че в съвременна европейска България отново трябва да

...
Страшно звучи, че в съвременна европейска България отново трябва да
Коментари Харесай

Калоян Паргов: В съвременна България отново трябва да се противопоставяме на фашизма

Страшно звучи, че в модерна европейска България още веднъж би трябвало да се противопоставяме на настъпването на фашизма, поради което Вапцаров и другарите му заплатиха с живота си. За това предизвести ръководителят на Градския съвет на БСП-София и член на Изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов по време на възпоменателната гала във връзка 77-та годишнина от гибелта на поета Никола Вапцаров.
На този ден стана традиция да се събираме тук на гарнизонното стрелбище, с цел да почетем паметта на огромния стихотворец и антифашист Никола Вапцаров и неговите съидейници: Антон Попов, Антон Иванов, Атанас Романов, Георги Минчев и Петър БОгданов. На 1 юни същата година 1942 година е разстрелян на това място ген. Владимир Заимов. Тук са изпълнени смъртните присъди на Цвятко Радойнов и неговите приятели 25 дни по-късно. Мястото, на което те са убити поради своята антифашистка активност, през днешния ден цинично се назовава " Музей на националното помиряване ", стартира словото си Паргов. Там, където с патрони следите, от които още стоят е пресечен принудително техния живот и не може да бъде място за помиряване. То е черен знак на разправата със съпротивата в България против хитлеро-фашизма. Простете ми, само че през днешния ден няма да приказвам за погубения световнозначим гений на Вапцаров. Както и самият стихотворец се показва: " Не, в този момент не отива лирика - и да искаш не можеш я изпя ", продължи Паргов, представен от " Фокус ".
77 години по-късно, в края на второто десетилетие на XXI век в България, в София, още веднъж се вършат опити да се възродят фашистките прояви, присъщи за 40-те години на предишния век в Германия, акцентира водачът на столичните социалисти. На 1 септември, денят, в който човечеството ще означи 80-ата годишнина от началото на Втората международна война, шепа неолиберали възнамеряват да слагат пречупени звезди на знакови места в София, измежду които президентството и постройката, на която с огромни букви написа " Съединението прави силата " - Народното събрание. При това с благословията на Столична община, означи още Калоян Паргов. И добави, че датата 1 септември е обвързвана и с различен злокобен интервал, през 1941 година в Германия влиза в действие устав, който фиксира обозначаването на евреите със звезди. Аналогията е очевидна, съзирате ли я?, попита Паргов.
Той регистрира, че единствено преди дни основният прокурор и министърът на вътрешните работи са се обърнали към законотворците с зов за по-тежки санкции за закононарушенията от ненавист.
Повод се появи в разпространяването на фашистка идеология в разнообразни форми. Ние няма по какъв начин да не приветстваме тази самодейност, само че нека не се окаже, че е закъсняла, тъй като настъплението е очевидно. Подстрекават се младежи, с цел да шестват из София до местата, където се възнамеряват да бъдат сложени тези пречупени звезди. Звучи злокобно някак си във второто десетилетие на XXI век. Битката за хумаността, солидарността, справедливостта, не е завършила обаче, уточни Паргов.
Председателят на Градския съвет на БСП-София уточни, че дълг на всички нас е да съхраним истината за себеотрицанието и саможертвата на тези почтени мъже.
Поклон пред паметта на Вапцаров и починалите в битката с фашизма в България, приключи своето слово Калоян Паргов.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР