"Страшно много се уплаших, особено когато видях в очите на

...
"Страшно много се уплаших, особено когато видях в очите на
Коментари Харесай

Страхът от срива в Генуа в очите на 5-годишно дете

"Страшно доста се уплаших, изключително когато видях в очите на 5-годишната си щерка боязън. Страх, който толкоз малко дете не трябва да усеща в тази сериозна обстановка, в която даже възрастен не знае по какъв начин да реагира”, споделя Габриел, за който през днешния ден е благополучен ден.

Габриел Мансуета живее в една от жилищните здания до срутения мост в Генуа. Той в никакъв случай няма да не помни мощния екот от 14 август.

Още преди на мястото да дойдат незабавните екипи Габриел взел решение - да бяга. (Историята му чуйте и във видеото малко по-долу).

Надеждата в Италия за разкриване на оживели към момента тлее. Спасителите не престават претърсването към този момент трето денонощие. Заради нещастието в Генуа оповестиха изключително състояние за идващите 12 месеца. Правителството деблокира 5 млн. евро от националния фонд за изключителни обстановки.

43-годишният Роберто и брачната половинка му Ерсилия пътуват за отмора в Сардиния. Колата им пропада, а в нея е и 8-годишният им наследник Самуеле. Часове преди нещастието Роберто разгласява фотография на Сардиния и споделя, че няма самообладание за ваканцията.

"Част от нашите сърца остават в руините от моста " - това написа във Фейсбук страницата си футболният клуб от Генуа "Портуали Волтри ". Техният състезател - 47-годишният Андреа Черули, почина, до момента в който пътува за работа.

Животът си под руините на моста "Моранди " губи и 34-годишната Елиза Боцо, а едно от последните й послания във Фейсбук гласи: "Как мога да не се веселя на живота? "

Само момент делял и водачът на камион Лучано Гоча от гибелта.

"Тъкмо дойдох под моста, отворих вратата на камиона и чух детонация. Когато се обърнах, мощна бликам въздух ме изхвърли към стената и изгубих мирис. Въздушната бликам избави живота ми като ме изхвърли обратно ", описа Лучано Гоча.

Ако беше останал до камиона още секунда, в този момент той щеше да е премазан.



Общо 600 души бяха евакуирани от жилищните здания до моста. Сега доста от тях живеят при другари или в хотели.

Отговорността за нещастието в Генуа беше стоварена върху компанията, която поддържа моста. Правителството заплаши, че ще прекрати концесията на компанията „ Аутострада”, благосъстоятелност на семейство Бенетон, и ще наложи тежки санкции. Вицепремиерът Луиджи ди Майо предизвести, че може да се наложи страната да изземе контрола върху пътищата от частните компании.

Експерти предизвестяват, че сривът на моста „ Моранди “ в Генуа – жизненоважната връзка на автомагистрала А10, която свързва Северозападна Италия с Франция и един от най-натоварените мостове в страната, е знак за доста по-сериозни проблеми в поддръжката на мостовете в Италия , написа CNN.

Срути се автомагистрала в Италия, доста жертви и ранени

Кошмарът Генуа през нощта - видео

„ Всички италиански мостове, издигнати от бетон сред 50-те и 60-те години, са с изминал период на валидност “, споделя Сетимо Мартинело, шеф на компания, извършваща инспекции и инспекции на положението на 50 000 моста в Италия.

„ Съществуват стотици, не, хиляди мостове в риск от сриване “, сподели още Мартинело, като прибавя, че точният брой не е явен и че по-големият проблем е неналичието на информация за положението на 1,5 милиона мостове в Италия.

Италиански медии, експерти, жители: Конструкцията на моста докара до нещастието

Отговорността за поддържането на тези структури е поделена сред локалната администрация и няколко частни и обществени организации, в това число „ Autostrade “, която е сключила контракт за употребата на срутилата се автомагистрала А10, а единствено 60,000 от всички автомагистрали в Италия се инспектират постоянно, твърди Мартинело.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ТРАГЕДИЯТА В ГАЛЕРИЯТА

„ Докато сриване като това в Генуа е необичайност, има към 15-20 мостове, които се срутват всяка година в Италия “, споделя още той.

След сриването на моста в Генуа, с изключение на за структурните проблеми на оборудването, редица специалисти заговориха за злоупотреби и за хронично намаляващите вложения в инфраструктурата на Италия. Смята се, че са нужни 40 милиарда евро за възобновяване на пътищата.

През октомври 2016 година пътните служби упорстват този надлез на автомагистралата, свързваща Милано и Леко, да бъде затворен поради проблеми.

Местните управляващи обаче желаят публична ревизия. Междувременно мостът рухва под тежестта на камион. Шофьорът, който е българин, оцелява по знамение, само че различен човек умира, затиснат от отломките. За проблемите по италианските пътища се приказва от дълго време, а ицидентите са доста. През март 2017-а двама съпрузи умират при сриване на мост над автомагистрала покрай Анкона.

През последните 10 години, след началото на икономическата рецесия през 2008 година, вложенията за поддръжка и възобновяване на пътната инфраструктура в Италия сензитивно понижават.

От 2013 година насам са се срутили минимум 10 моста. По калкулации на Националната пътна организация, всяка година би трябвало да се влагат два и половина милиарда евро. През 2016 обаче са изхарчени едвам 648 милиона.

Освен слабата поддръжка, аргументи за положението на пътищата се оказват небрежното строителство и злоупотребите. На 23 декември е открит мост в Сицилия, по пътя сред Палермо и Агридженто. 10 дни по-късно той пропада. Печална е и славата на автомагистрала А3, свързваща Салерно и Реджо ди Калабрия.

Десетилетия наред локалната мафия отклонява средства за градежа на по този начин наречената "Магистрала на срама “, като в това време се употребяват некачествени материали. Строителните работи завършват през 2016 година или 54 години след началото им.

След разкриването на голямата машинация, Италия трябваше да върне на Европейския съюз 382 милиона евро.



Издирването на оживели под отломките на моста в Генуа, който се срути във вторник, продължи и през миналата нощ. Надеждата спасители да открият оживели обаче понижава.

По последни данни починалите при нещастието са 39, а ранените -16, 9 от които в тежко положение. Има и хора в неопределеност.

Започнаха да излизат и описи с жертвите. Сред тях има четирима гръцки туристи и четирима френски.

Междувременно италианският министър председател Джузепе Конте разгласи изключително състояние за период от 12 месеца в региона към Генуа. Правителството деблокира и 5 млн. евро от националния фонд за изключителни обстановки.

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР