Странстващият албатрос“ е дебютният роман на Деметра Дулева. Историята започва

...
Странстващият албатрос“ е дебютният роман на Деметра Дулева. Историята започва
Коментари Харесай

Странстващият албатрос - дебютният роман на Деметра Дулева.

„ Странстващият албатрос “ е дебютният разказ на Деметра Дулева. Историята стартира измежду сивотата на София от края на 90-те години, придвижва ни в самотата на космополитния Брюксел и приключва на брега на Сена, в оживения, креативен Париж. И въпреки някои от местата, на които героинята се стопира в търсене на щастието, да са непознати и непознати, компликациите, които среща по пътя са универсални и всеки четец може да се припознае в нейния блян да открие къде принадлежи в действителност.
Относно романа, Деметра Дулева споделя:
Родена съм в годините на социализма. Половината си живот съм прекарала в България, другата – в чужбина. И още не знам коя от двете елементи е по-добрата. Живяла съм в четири страни, приказвам пет езика, сменяла съм работа и жилище десетки пъти. Вярвам, че най-хубавият метод да разкажеш действителността е, като измислиш история за нея.
 Специално за премиерата на романа, писателката ще дойде от Париж, където живее от години. На 5 септември „ Странстващият албатрос “ ще бъде показана в София, в Книжен център „ Гринуич “, на 10 септември – в Пловдив, а на 13 септември писателката ще се срещне с фенове на шатрата на ИК „ Хермес “ по време на „ Алея на книгата “ в София.
За книгата
Габриела слиза на Северната гара в Брюксел с малко багаж, китарата на Нико и една черна котка. Но храброто й пътешестване, изпълнено с непредвидени срещи и странни инциденти, едвам в този момент стартира. Животът в крайните квaртали на София, Брюксел и Париж може да е изумително идентичен. Защото най-трудно на всички места е това, което Габриела само търси: да бъде още веднъж щастлива... 
Деметра Дулева приключва италианска лингвистика и британски език в Софийския университет. Специализира относително езикознание в Рим. Години работи като преводач на свободна процедура. От 2003 година се причислява към състава на Министерството на външните работи. „ Странстващият албатрос “ е първата й книга.
За странстващия албатрос
Странстващият албатрос е морска птица, която със своя четириметров обсег на крилете оглавява класацията на птичите типове. Учените я считат за най-голямата летяща птица на земята. Най-много екземпляри от този тип се срещат към Южния Ледовит океан, като единични представители се следят в Белгия, Франция, Испания, Швеция и Англия. Основната им храна са сепиите и рибата. Странстващите албатроси обичат да се движат след корабите, тъй като се хранят с изхвърлени рибни боклуци. В подобен миг се събират на ята, за разлика от нормалното търсене на храна, когато са постоянно сами. Този тип албатрос прекарва от пет до седем години в полет над океаните по аргументи, към момента незнайни на орнитолозите. Едно от мненията е, че го вършат, с цел да съзреят след излитането от гнездото, а друго, че им е вродено, с цел да могат да се научат да летят добре.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР