Странно е да говорим за косата си в цифри и

...
Странно е да говорим за косата си в цифри и
Коментари Харесай

За косата в цифри

Странно е да приказваме за косата си в числа и да вършим каквато и да е статистика, само че данните, които желаех да споделя с вас, наподобяват забавни и в някаква степен могат да ни бъдат и потребни. Тъй като всяка коса е безусловно неповторима, изложените по-долу числа са средностатистически:

Между 120 000 и 150 000 варират космените фоликули на косата на човек.

250 е междинният брой косми на квадратен сантиметър на скалпа.

6 m2 е цялата повърхнина на коса с дължината от 20 см. Този факт е от голяма важност при измиването на косата с шампоан, тъй като това е площта, която би трябвало да бъде почистена.

1 см на месец е скоростта на растежа на косата. Ако мултиплицираме този сантиметър към общия брой косми в косата, ще получим напредък от порядъка на 36 метра дневно, 1,1 км на месец и 13 км на година.Между 50 и 100 косъма дневно губим по натурален път.

Един косъм може да издържи 100 г тежест, без да се скъса. Обединени дружно 100 косъма надлежно могат да устоят тежестта на 10 кг, а скалпът като цяло е задоволително мощен, с цел да издържи 12 тона.

3 пъти седмично мият косите си европейките. 1/4 от цялото население измива с шампоан косата си всеки ден, а 80% от американците и 90% от японците мият косата по два пъти дневно. 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР