„Странният“ дългокрак птицеподобен динозавър очарова учените в Китай

...
Преди около 148 до 150 милиона години странен динозавър с
Коментари Харесай

Преди около 148 до 150 милиона години странен динозавър с размерите на фазан и птица с удължени крака и ръце, изградени много като крила, е обитавал югоизточните Китай, с озадачаваща анатомия, предполагаща, че или е бил бърз бегач, или е водил начин на живот като съвременна блатна птица.

Учени казаха в сряда, че са открили в провинция Фудзиен вкаменелост на динозавър от юрския период, който са нарекли Fujianvenator prodigiosus – създание, което хвърля светлина върху критичен еволюционен етап от произхода на птиците.

Въпросът дали Fujianvenator, със своята любопитна смесица от скелетни характеристики, трябва да бъде класифициран като птица, зависи от това как човек определя птицата, според ръководителя на изследването Мин Уанг, палеонтолог в Института по палеонтология на гръбначните и палеоантропология на Китайската академия на науките.

Помолен за дума, за да опише Fujianvenator, Уанг отговори: „Бих казал „странно“. Fujianvenator далеч не прилича на която и да е съвременна птица.“

Забележително събитие в еволюцията на динозаврите настъпи, когато малки пернати динозаври с два крака от линия, известна като тероподи, дадоха начало на птици в края на юрския период, като най-старата известна птица – археоптерикс – датира от преди приблизително 150 милиона години в Германия .

Fujianvenator е член на група, наречена avialans, която включва всички птици и техните най-близки нептичи роднини динозаври, каза Уанг. Въпреки скромното си начало, птиците оцеляват след удара на астероида преди 66 милиона години, който обрича техните другари динозаври, които не са птици.

Бегач или летец?

Фосилът на Fujianvenator, открит миналия октомври, е доста пълен, но липсва черепът на животното и части от краката му, което затруднява тълкуването на диетата и начина му на живот.

Подбедрената кост на Fujianvenator – тибията – е била два пъти по-дълга от бедрената му кост – бедрената кост. Такива размери са уникални сред тероподите, група, която включва всички месоядни динозаври като тиранозавъра и различни други. Освен това имаше дълга костелива опашка.

„Предният крайник обикновено е изграден като крило на птица, но с три нокътя на пръстите, които липсват при съвременните птици. Така че можете да го наречете крило. Не може да се определи дали може да лети или не. Въз основа на характеристиките на скелета Fujianvenator вероятно поне не е добър в летенето“, каза Уанг.

„Самият фосил не запазва пера. Въпреки това, най-близките му роднини и почти всички известни авиални тероподи имат пера, а перата са широко разпространени сред динозаврите. Следователно не би било изненада, ако Fujianvenator имаше пера“, добави Уанг.

Въз основа на анатомията на дългите му крака, изследователите предложиха два възможни начина на живот – или бързо бягане, или газене в блатиста среда, подобно на съвременните жерави или чапли.

„Бих заложил парите си на Runner“, каза Уанг.

Учените търсят по-добро разбиране на произхода на птиците, както и на динозаврите, различни от птиците, с черти, подобни на птици.

„За мен Fujianvenator представлява друго интересно доказателство, показващо широкото разпространение на различни птицеподобни динозаври, живеещи почти по едно и също време и споделящи подобни местообитания с техните птичи потомци“, каза палеонтологът Zhonghe Zhou от Института по палеонтология на гръбначните животни и палеоантропология, съавтор на изследването, публикувано в списание Nature.

Най-ранните глави в историята на птиците остават мътни поради недостига на вкаменелости. След археоптерикса – птица с размерите на врана със зъби, дълга костелива опашка и без клюн, чиито вкаменелости са открити за първи път през 19 век – има каньон от около 20 милиона години преди следващите птици да се появят във вкаменелостите.

„Едно е сигурно. Все още има голяма разлика между най-старата известна птица и втората най-стара известна птица,” каза Джоу.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР