Странните действия и договорки, в които влиза ГЕРБ след евроизборите,

...
Странните действия и договорки, в които влиза ГЕРБ след евроизборите,
Коментари Харесай

Законът "Борисов-Пеевски" докара криза в управляващата коалиция

Странните дейности и сделки, в които влиза ГЕРБ след евроизборите, доведоха до нова рецесия измежду ръководещата коалиция. Веднага след изборите лъснаха обтегнатите връзки измежду партиите в дребната коалиция на патриотите. След това на Борисов внезапно му хрумна да понижи от 1 юли партийната дотация на 1 лева, в случай че до момента Министерство на финансите е плащало 13 лева вместо 11 лева на парламентарните партии. Борисов показа решението си, необсъждано в обединението, като вслушване в народа. Още по-неочаквано на работа в Народното събрание се появи депутатът Делян Пеевски, с цел да анонсира няколко законодателни хрумвания, сред които и американско финансиране на партиите. ГЕРБ и Движение за права и свободи се схванаха и в четвъртък в бюджетната комисия си стиснаха ръцете за законопроект, който не съществува нито в Европейски Съюз, нито в Съединени американски щати.

В петък, когато Народното събрание трябваше да одобри хибридния закон за партийното финансиране, стана ясно, че предложението ще бъде преразгледано. " Обединени патриоти ” – съдружните сътрудници на ГЕРБ, са недоволни от дружбата, която показват партиите на Бойко Борисов и Ахмед Доган. Затова ръководещите ще се съберат на съдружен съвет във вторник, на който да изяснят връзките си, както и да реализират единодушие по сериозния въпрос за парите на политическите партии. 

В четвъртък парламентарната бюджетна комисия одобри  държавните дотации да се орежат до 1 лева за автентичен глас, което да се компенсира с анулация на всички ограничавания върху даренията за политическите сили и с унищожаване на наемите, които заплащат за употребените от тях държавни и общински пространства. Предложенията на Обединените патриоти бяха отхвърлени от бюджетната комисия.

Разглеждането на законопроекта в петък беше отсрочено под необичайния претекст, че бюджетната комисия не е съумяла в точния момент да приготви отчет по законопроекта. Това пояснение е напълно несериозно. Обикновено ръководещите пришпорват оптимално бързо внасянето на отчети по законопроекти, които считат за незабавни, какъвто е сегашният, като от време на време документите се изготвят даже в нощта преди пленарното съвещание.

Същинската причина се крие в обвиняванията, които насочи към ГЕРБ съпредседателят на „ Обединени патриоти ” Валери Симеонов, че партията на Борисов се преориентира към нов съдружен сътрудник – Движение за права и свободи. В четвъртък Симеонов изиска отлагането на законопроекта, до момента в който не бъде разискван на съдружния съвет. По думите му ГЕРБ е нарушила съдружното съглашение с патриотите, като е дала обещание на придвижването да бъде понижена ставката на Данък добавена стойност и му е разрешила да присвои от управническата стратегия концепцията за безвъзмездни детски градини. Симеонов отхвърли и премахването на рестриктивните мерки върху даренията с аргумента, че единствените партии, които бизнесът ще спонсорира, ще бъдат точно ГЕРБ и Движение за права и свободи, защото държат действителната власт.

Борисов незабавно регистрира недоволството на патриотите. От Брюксел той упрекна своите депутати, че не осъществили нареждането му да изложат позицията на ГЕРБ по въпроса пред сътрудниците им в ръководството, и даде обещание да събере съдружния съвет, с цел да бъдат разисквани противоречивите въпроси. „ Аз съм задължен да се съобразя с съдружните сътрудници. С една седмица ще забавим решението. Ще не отстъпвам дотацията от 1 лев. Ако партиите в Народното събрание вземат друго решение, това си е народна власт, парламентарна република, могат да го създадат. Аз давам отговор за ГЕРБ и нашата позиция е съобразена с референдума на Слави Трифонов ”, разгласи министър председателят. Така Борисов в действителност си измисли опрощение, в случай че дотацията не бъде понижена, както даде обещание.

От Българска социалистическа партия упрекнаха ръководещите, че подменят искането на жителите за фрапантно редуциране на дотациите с „ опит да се узакони пазаруването на политици и цели партии от олигарси посредством частно финансиране на партиите ”. Както и че привлекли Движение за права и свободи за собствен сътрудник. „ Официалното ръководещо болшинство беше сменено от скритото. Коалицията ГЕРБ и Оперативна програма не ръководи страната. Управляват Движение за права и свободи и ГЕРБ ”, заявява соцлидерът Корнелия Нинова.

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ

От Движение за права и свободи оповестиха, че са написали писмо до премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, в което им се оплакват, че предложенията на партията за понижаване на Данък добавена стойност и безвъзмездни детски градини не били прегледани от бюджетната комисия, макар че ГЕРБ кардинално ги е одобрила. „ Призоваваме премиера да реши съдружните си проблеми по този начин, че да не бъдат в ущърб на българските деца, българската просвета, просвета и обучение ”, съобщи депутатът от придвижването Йордна Цонев. По-рано в пленарната зала избухна същинско спречкване сред него и шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ поради нейния отвод да бъдат прегледани упоменатите оферти. Стоянова се базира на парламентарния устав, съгласно който на второ четене не могат да бъдат обсъждани оферти, попадащи отвън обсега на законопроекта, който в тази ситуация визира партийното финансиране. Това провокира подбив в пленарната зала, защото ръководещите нарушават тъкмо тази наредба от самото начало. „ Този текст е недействащ, мъртъв. Няма да ни стигнат дни да извадим материалите за случаите, в които сме го нарушавали, включително и ГЕРБ, и всички в тази парламентарна зала ”, разгласи Йордан Цонев. „ Крайно време е да се организира курс на народните представители по приложението на правилника ”, ядно отвърна Менда Стоянова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР