Страница Спаси Рупите, създадена във Фейсбук в неделя, за 48

...
Страница Спаси Рупите, създадена във Фейсбук в неделя, за 48
Коментари Харесай

Заплашват с риск за живота бизнесмен, който иска да построи СПА комплекс в близост до Рупите! Рупите – свещеното място на Ванга, е под заплаха, пишат протестиращи!

Страница „ Спаси Рупите ”, основана във Facebook в неделя, за 48 часа през вчерашния ден до обяд събра рекордните 7690 членове и беше публикувана посредством профилите им близо 2000 пъти. Неин основател е Венцислав Ненков от София, ученик на ЮЗУ „ Неофит Рилски ”. Той и съгражданката му Сърнела Воденичарова са админи на страницата, а столичният фризьор Емил Иванов и Александър Ненов от Петрич – нейни модератори, пише struma.bg.

Под профилната фотография с дълбоки изкопи и надпис „ Внимание! Опасни ровове ” Воденичарова, която е най-активната общественичка в групата и постоянен основател за всевъзможни национални митинги, е написала: „ Рупите – свещеното място на Ванга, е под опасност. Алчни предприемачи желаят да го бетонират! „ Инвеститорите “ – локалните предприемачи Силвия и Валентин Парапунови и Констанин Динев (Коко) възнамеряват огромен спа комплекс с 10 къщи за посетители, административна постройка и огромен паркинг върху лечебната тиня на минералните извори до храма на Ванга!

Два други хотела следват. Видът на терена е прясно променен със заповеди на шефове на Агенция по геодезия, картография и кадастър от октомври 2017 и март 2018 година Хотелският комплекс ще си присвои съвсем целия дебит на целебната вода и ще я направи всеобщо НЕдостъпна за хората. Нещо повече: 1. Земята, която „ предприемачите “ желаят за себе си, е евентуално част от Хераклея Синтика – древен тракийски град на 2500 години. (По непотвърдени данни Министерството на културата към този момент е спряло градежа тъкмо затова. Отправихме публично запитване към Министерството и чакаме неговия отговор дали и докога е спрян градежът.

Практиката за жалост демонстрира, че даже да е спрян, това е краткотрайно и бизнес ползите най-после надвиват.) 2. Рупите е неповторимо място със значение за международното биоразнообразие. Обитание е на 141 типа птици, от които 33 типа са включени в Червената книга на България, а 63 типа са от европейско природозащитно значение. Недопустимо е то да бъде бетонирано!!! В уеб страницата на Изпълнителната организация по околна среда територията е оповестена за предпазена околност със заповед на комитет за запазване на околната среда No.385 от 17.06.1980 година, бр. 69/1980 на Държавен вестник и ВСЯКАКВИ строителни действия са ЗАБРАНЕНИ. Остава един въпрос: Ще се обединим ли в отбрана на това само по рода си естествено кътче – лечебно, магическо, от международно значение? Ще се вслушаме ли в заръката на Ванга: „ Водата, която е на Рупите, е доста целебна. […] Но пари от този извор не търсете! Дошли тука, ровят, копаят… Да знаете, че от тази вода бизнес не става. Почнете ли да я продавате, ще изчезне оттука и един Господ знае къде ще се появи. Пазете я тази вода! Откога ви приказвам, че ще дойдат времена, златни бижута ще продавате за вода! “? Имаме опция да спасим Рупите през днешния ден, с цел да остане това извънредно благосъстояние за децата ни и техните деца – желаеме го, нали?! Да действаме тогава!

Как да помогнем: разпространявайте; търсете поддръжка у нас и в чужбина; нужни са адвокати, които да обследват случая и да намерят правно съображение за прекъсване на строежа; наградите медиите да отразяват – пишете им и със свои думи назовете проблема; наградите документално и с телефонни позвънявания локалната власт да откри съображение да спре строежа; търсете и намирайте и други способи, каквито ви хрумнат.

За няколко часа страницата съумя да стигне и до петричкия предприемач В. Парапунов, който реагира с пост до Сърнела, в който я уведомява, че за разпространение на погрешна информация се носи наказателна отговорност и той счита да заведе дело против нея. Инвестиционното желание на В. Парапунов е реалност и за него „ Струма ” писа още през януари т. година, когато Басейнова дирекция „ Западнобеломорски регион ” утвърди смяната на предназначението на 9496 квадратни метра земеделска земя от седма категория, неполивна, благосъстоятелност на компанията на петричкия предприемач, за създаване на обект “Къщи за посетители, В. Ненков администрация, ресторант и спа център ” в местността Рупите.

По проект къщите ще са на по 2 етажа, спа центърът ще включва сауна, парна база, джакузи и стаи за масаж, ще има и паркинг за 20 автомобила, а в целия комплекс озеленяването ще е 70%. Вчера В. Парапунов удостовери, че не се е отказал от желанието си да строи, и посочи, че прибягнал до опасността за съд, защото в един от постовете на страницата член на групата „ Спаси Рупите ” го заплашил с ликвидиране.

„ Всички извори с минерална вода на Рупите са си там и са общински, още повече, че моята равнища е на 300 метра от тях, изясни предприемачът. Около мен има още десетки ниви и е доста евентуално и други притежатели да изискат да строят, в което не виждам нищо неприятно, тъй като посетителите на Рупите няма къде да спят, няма от кое място един сандвич да си купят. Затова и от фондация „ Ванга ” доста пъти са ми викали „ Хайде, бе, почвайте да строите, с цел да се облагороди това място ”. За моите къщи за посетители минаха всички процедури – имам разрешителни от Общински съвет – Петрич, Министерство на околната среда и водите, Басейнова дирекция, всичко беше в съгласие, споделиха ми, че не е нужен Оценка на въздействието върху околната среда и на процедура, в случай че желая, още на следващия ден мога да стартира да строя. Няма обаче да го направя незабавно, тъй като сега нямам подготвеност – не съм решил още дали да аплайвам по стратегии, или пък за банков заем. Не е правилно и че Министерството на културата е забранило градежите в тази част на Рупите. През 2016 година по отношение на близостта на равнищата ми от 2 км до античния тракийски град Хераклея Синтика министерството издаде заповед да се създадат избавителни разкопки и те бяха осъществени от Националния исторически музей, не от мен.

Главният археолог Вагалински е безапелационен, че в местността няма археология, има единствено пясък и трошляк. Доста пресилени са опасенията на природозащитниците и във връзка с минералните извори, че съм щял да употребявам цялата вода и да пресуша изворите. Няма метод – дебитът на изворите е 35 литра в минута, а моето разпрешително е за 350 грама в минута. Това е за моето инвестиционо желание, а за концепцията на Коко Динев да строи не знам нищо, като се изключи че неговите терени са надолу, към Кулата. Правят обаче връзка сред него и мен, тъй като инцидентно едновременно минаха документите ни през Министерството на земеделието ”, изясни В. Парапунов. Никой от жителите на село Рупите не е срещу построяването на ваканционното населено място в местността наоколо до горещите извори. Това сподели през вчерашния ден кметът на курортното село Георги Атанасов във връзка подписката, която се популяризира в обществените мрежи против капиталовото желание на петричкия предприемач Валентин Парапунов за градеж на населено място от 10 къщи. „ Доколкото знам, такова е и мнението на археолозите отпред с Вагалински, които копаят на античния град Хераклея Синтика “, разясни Атанасов. Той персонално е поставял на няколко пъти осведомителни табели, когато е трябвало да се издава позволение за градежа и съпътстващите го документи от институциите.

„ Твърдя, че никой тогава не стачкува. Сега, след години, се намерили хора отвън селото да желаят анулация на градежа “, гневи се кметът. „ Най-много да накарат ромите, които идват на плаж на гьоловете, да не идват повече “, сподели в отбрана на бъдещия строеж управникът на село Рупите. „ В 15 часа мина и полицейски екип, който патрулира от през вчерашния ден в региона на археологическите разкопки и бъдещото ваканционно населено място на предприемача В. Парапунов ”, сподели кметът на Рупите Г. Атанасов.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР