Страните в региона имат нужда от Европа, но и Европа

...
Страните в региона имат нужда от Европа, но и Европа
Коментари Харесай

Мария Габриел: Страните в региона имат нужда от Европа, но и Европа има нужда от нашия регион

Страните в района имат потребност от Европа, само че и Европа има потребност нужда нашия район.


Това съобщи някогашният министър на външните работи Мария Габриел, съобщи кореспондент на БГНЕС.

" Виенският стопански конгрес се трансформира в традиция освен в икономическия, само че и в политическия и публичен живот освен в Австрия, само че и в Европа ", сподели Габриел и добави, че през миналите две десетилетия форумът имаше водеща роля в насърчаването на икономическото съдействие и разговорът в сърцето на Европа.

Габриел акцентира, че Виенският стопански конгрес съумя да се утвърди като платформа за визионери, които обменят хрумвания, основават партньорства и дружно търсят решения на провокациите на нашите време.

" Вярвам, че ние разбрахме, че връзките сред нашите страните не се основават единствено на икономическите ползи, а най-много на споделените демократични полезности, които са и в сърцето на Виенския стопански конгрес ", означи тя.

Габриел открои, че през последните години светът се промени по невиждан метод, което наложи приемането на амбициозни ограничения в отговор на новите провокации. " Регионът от Адриатическото Черно море, сходно на Европа като цяло, бе изправен пред голям брой комплицирани политически и геоикономически провокации ", добави тя.

Бившият външен министър разяснява, че последствията от пандемията Коронавирус, експанзията на Русия против Украйна, ескалиращият спор в Близкия изток дестабилизираха значително демократичните устои на обществата и сложиха съществени провокации пред развиването на международната стопанска система.

" Войната против Украйна на процедура постави завършек на близо 80 година мир в Европа. Ние остро осъдихме съветската експанзия и подкрепихме Украйна посредством всички вероятни канали – политически, дипломатически, филантропични ", съобщи Габриел, като показа, че има вяра, че всички дружно ще продължим да поддържаме Украйна.

Тя е безапелационна, че би трябвало да се работи за преустановяване на районната ескалацията в Близкия изток и да се адресират филантропичните потребности на популацията в Ивицата Газа.

Рисковете, по думите й, които съпътстват тези спорове, имат отражение освен върху директно засегнатите страни, само че и върху целия Европейски Съюз, върху световната сигурност и стопанска система. " От една страна, те са свързани със сигурността на веригата на доставки, на първични материали, енергетиката, комерсиалния продан. От друга, те имат ценностно измерение. Гарантирането на интернационален ред, учреден на правила, зачитането на суверенитета и правото на народите да се самоопределят, е нещо, което е фундаментално за нас и от което не би трябвало да отстъпваме ", сподели още Габриел.

Бившият външен министър разяснява, че европейската интеграция на района е извънредно значима и обърна внимание на последното решение, което беше признато за Западните Балкани.

" Говорим за инфраструктура, за съгласуваност, които биха могли да имат действително добавена стойност. Вярвам, че това е нещо, което можем и би трябвало да осъществяваме дружно. В този подтекст също би ми се желало да приказваме за общи цели на района ", съобщи Габриел и акцентира, общият приоритет на България и Румъния за влизането в Шенген със сухопътните граници като последваща стъпка.

Тя е безапелационна, че тези цели са за целия район, освен за Румъния и България.

Габриел означи, че от голяма важност са вложенията в обучение, научни проучвания, в културата, вложенията в младежите в района.

" Много ясно видяхме с войната против Украйна, че сигурността, мирът и просперитета в района не може да се приема за даденост, по тази причина би трябвало да работим за още по-добре обвързван Черноморски район ", сподели още тя

Габриел акцентира, че би и се желало да се приказва за от ден на ден общи начинания, в това число за Коридор 8, който от години чака своята реализация.

По отношение на енергийната сигурност тя уточни, че това е едно от огромните провокации, пред които са изправени стопанските системи. " Усилията на България за диверсификация на източните и маршрутите за енергийно доставяне способстват за районна енергийна съгласуваност на Югоизточна Европа. Изключително значимо е тук построяването на връзката с наши прилежащи страни ", добави Габриел.

Бившият външен министър заключи, че конкурентоспособна Европа може да бъде реализирана като употребява своя информативен капацитет. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР