Страните в Европейския съюз трябва да дадат зелена светлина на

...
Страните в Европейския съюз трябва да дадат зелена светлина на
Коментари Харесай

Зелена светлина за отделянe на цените на тока от тези на природния газ поиска икономическият министър на Германия


Страните в Европейския съюз би трябвало да дадат зелена светлина на Брюксел за правене на оферти за обособяване на растящите цени на газа от цената, която потребителите заплащат за сила, създадена от по-евтини енергийни източници. Това съобщи министърът на стопанската система на Германия Робърт Хабек в петък преди срещата в Брюксел на енергийните министри на Европейски Съюз, оповестява Българска телеграфна агенция.

Той добави, че се надява договарянията да доведат до " решение, което дава право на (Европейската) комисия да показа законодателни оферти за това по какъв начин да отдели цената на газа от цената на всички други енергоносители. "

Това би трябвало да разреши на потребителите да се възползват от по-евтината възобновима сила, като в същото време разрушаването на действието на съществуващия енергиен пазар бъде избегнато, сподели още Хабек.

Германският стопански министър добави, че е належащо бързо да се подхващат дейности, с цел да се помогне на потребителите, само че предизвести, че огромните интервенции на енергийните пазари в Европа могат да имат по-дълготрайни последствия.

" Система, която се е развивала в продължение на десетилетия, в този момент се трансформира в границите на няколко седмици или месеци.  Усърдието е от решаващо значение тук ", сподели още Хабек.

При настоящия модел цените на електрическата енергия на едро в Европейски Съюз се дефинират от цената, избрана от последната електроцентрала, нужна за облекчаване на общото търсене. Често това е мощ на природен газ. По този метод електрическата енергия добивана от по-евтини източници се търгува на доста по-високи цени от себестойността си.

Европейската комисия предложи страните да слагат таван на приходите, които централите, които не работят с газ, получават за своята сила, и да пренасочат средствата към понижаване на сметките за жителите.

Проектът на предлагането, забелязан от Ройтерс, ще приложи горна граница на приходите след уреждането на транзакциите за електрическа енергия, тъй че мярката няма да засегне директно цените на европейския свободен пазар на електрическа енергия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР