Страните в Африка се нуждаят от спешни икономически вливания на

...
Страните в Африка се нуждаят от спешни икономически вливания на
Коментари Харесай

Африка спешно се нуждае от 100 милиарда долара за борба с пандемията

Страните в Африка се нуждаят от незабавни стопански вливания на стойност 100 милиарда $, с цел да поддържат работата на националните си системи на опазване на здравето в изискванията на пандемия от ковид. Това сочи оценка на Икономическата комисия на Организация на обединените нации за Африка (ИКА), представена от Блумбърг и ТАСС.

Половината от тази сума може да бъде обезпечена посредством отвод да се заплащат лихви по държавни заеми, отпуснати по-рано от интернационалните институции, съобщи изпълнителният секретар на ИКА Вера Сонгве. По думите й Африка в никакъв случай в историята си не се е сблъсквала с толкоз огромна рецесия като сегашната пандемия, написа Българска телеграфна агенция.

Сонгве акцентира, че пикът в Африка ще настъпи през идните 2-3 седмици, само че последствията ще се усещат през идващите 12-18 месеца. Според нея са нужни световни съгласувани старания по подкрепяне на африканските страни, както и на бизнеса там.

Преди към седмица министри на финансите от Африка насочиха апел за финансови тласъци на стойност 100 милиарда $, в това число и за анулация на вноски по държавните отговорности, с цел да се помогне на страните да се преборят с ковид.

Тогава бе обявено, че близо 44 милиарда $ могат да бъдат освободени, като се спре изплащането вноски по заемите на държавните управления и се употребяват съществуващи механизми на Световната банка, Международния валутен фонд, Африканската банка за развиване и други районни институции.

Министрите организираха виртуална конференция, с цел да обсъдят по какъв начин да се оправят със общественото и икономическо отражение на пандемията в Африка. Това уточни в изказване ИКА, която не посочи кои страни са взели участие в съвещанието.

Африка е изправена пред двоен потрес - от ковид и от срутва в цените на петрола и други първични материали.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР